Νέος πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ: «Θα διατηρήσουμε ζωντανή τη γεμάτη θάρρος φωνή του Φραγκίσκου»
Ανανεώθηκε:
Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ είναι ο 267ος ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο οποίος επέλεξε το όνομα πάπας Λέων για την θητεία του. Πρόκειται για τον πρώτο πάπα που εκλέγεται από τις ΗΠΑ και θεωρείται πως είναι μια φυσιογνωμία ενωτική, κοντά στις απόψεις του προκατόχου του Φραγκίσκου. Το πρώτο μήνυμά του ως νέου ποντίφικα αντήχησε σε όλη την Βασιλική του Αγίου Πέτρου: «Η ειρήνη να είναι μαζί σας». Ένα μήνυμα για το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος πάλεψε μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής του.
Διαβάστε ακόμη: Πώς το Κονκλάβιο επιλέγει νέο πάπα – Η μυστική διαδικασία σε εικόνες
«Το κακό δεν θα επικρατήσει, είμαστε όλοι στα χέρια του Θεού. Χωρίς φόβο, ενωμένοι χέρι-χέρι, προχωράμε μπροστά, είμαστε μαθητές του Χριστού» ανέφερε απευθυνόμενος στις χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκαν για να δουν τον νέο πάπα, ενώ ένα θερμό «ευχαριστώ» επεφύλασσε για τον προκάτοχό του.
Δήλωσε ότι ήθελε μια εκκλησία «που πάντα πρέπει να επιδιώκει να είναι κοντά σε εκείνους που υποφέρουν». «Θα διατηρήσουμε ζωντανή τη γεμάτη θάρρος φωνή του Φραγκίσκου» ανέφερε.

Ο πάπας Λέων
AP Photo/Gregorio Borgia«Η ανθρωπότητα χρειάζεται τον Χριστό ως γέφυρα. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον, χτίζοντας γέφυρες, με διάλογο για να γίνουμε ένας λαός που ζει ειρηνικά» σημείωσε στο μήνυμά του.
Ποιος είναι ο νέος πάπας
Παρά τις αμερικανικές του ρίζες, ο 69χρονος ποντίφικας, γεννημένος στο Σικάγο υπηρέτησε για δύο δεκαετίες στο Περού, όπου έγινε επίσκοπος και πολιτογραφήθηκε.
Στη συνέχεια ανήλθε στην ηγεσία του διεθνούς θρησκευτικού τάγματός του. Μέχρι τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, κατείχε μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στο Βατικανό, διευθύνοντας το γραφείο που επιλέγει και διαχειρίζεται τους επισκόπους παγκοσμίως.

Ο πάπας Λέων
AP Photo/Markus SchreiberΑξίζει να σημειωθεί πως η εκλογή του πραγματοποιείται την ημέρα της Δέησης της Παναγίας της Πομπηίας. Ο τελευταίος Πάπας που εξελέγη στην τέταρτη ψηφοφορία ήταν ο Βενέδικτος ΙΣΤ΄ στις 19 Απριλίου του 2005.
Ο πέμπτος ποντίφικας που εκλέγεται την δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου
Από το 1900, πέντε ποντίφικες έχουν καταφέρει να εκλεγούν τη δεύτερη ημέρα του Κονκλαβίου, όπως μεταδίδει η La Repubblica. Το συντομότερο κονκλάβιο του περασμένου αιώνα πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τρεις ψηφοφορίες σε δύο ημέρες ήταν αρκετές για να ανέλθει ο Εουτζένιο Πατσέλι στον παπικό θρόνο με το όνομα Πίος ΙΒ΄, στις 2 Μαρτίου 1939.
Ο Αλμπίνο Λουτσιάνι συγκέντρωσε απαρτία σε δύο ημέρες και τέσσερις ψηφοφορίες, αναλαμβάνοντας πάπας στις 26 Αυγούστου 1978 με το όνομα Ιωάννης Παύλος Α΄. Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο πρώτος Πάπας της τρίτης χιλιετίας με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ΄, εξελέγη επίσης σε δύο ημέρες και τέσσερις ψηφοφορίες, στις 19 Απριλίου 2005. Πέντε ψηφοφορίες και δύο ημέρες ήταν αρκετές για τον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, τον πάπα Φραγκίσκο στις 13 Μαρτίου 2013.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κονκλάβιο: «Έχουμε νέο πάπα» - Λευκός καπνός από την καμινάδα του Βατικανού
Βατικανό: «Να εκλεγεί ο ποντίφικας που χρειάζονται η Εκκλησία και η ανθρωπότητα»
Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Οι επτά περιοχές που θα «σαρώσει» σήμερα o Byron
11:24
Χειροπέδες σε επτά άτομα για «φρουτάκια» στην Θεσσαλονίκη
11:21
Sports Party* με το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης την Κυριακή από το Πάμε Στοίχημα
11:09
Εκλογές στο Χονγκ Κονγκ: Χαμηλό αναμένεται το ποσοστό συμμετοχής λόγω της πυρκαγιάς
11:06