ΚΟΣΜΟΣ

Μπ. Γιλντιρίμ: Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις της ιρακινής κυβέρνησης

Μπ. Γιλντιρίμ: Επικίνδυνες και προκλητικές οι δηλώσεις της ιρακινής κυβέρνησης

«Επικίνδυνες και προκλητικές» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Βαγδάτης σχετικά με την παρουσία τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στη Μπασίκα, του βορείου Ιράκ.

«Υπάρχουν εκεί στρατιώτες από 60 και πλέον χώρες, οι οποίες μάλιστα δεν βρίσκονται και κοντά στο Ιράκ και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους στο όνομα της ανθρωπότητας», είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι η τουρκική δύναμη, βρίσκεται εκεί εδώ και μεγάλο διάστημα και ότι η στάση τους δεν είναι εχθρική εναντίον των εδαφών και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Όπως είπε:

Φέρουμε ευθύνη για τη γαλήνη στην περιοχή. Αντί να κολλά σε τέτοια πράγματα, η κυβέρνηση της Βαγδάτης ας πράξει πρώτα τα δέοντα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης που βρίσκεται στο έδαφός της και πλήττει την Τουρκία κι ας μιλήσει μετά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα δηλώνει η Βαγδάτη είπε «αυτά δεν έχουν αξία. Για ποιο λόγο κάνει αυτές τις ανακοινώσεις το Ιράκ, θα μου επιτρέψετε να το πούμε όταν έλθει η ώρα».

Ως προς το θέμα της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το σχετικό αίτημα του Ιράκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως:

Ο καθένας μπορεί να ζητήσει συνεδρίαση στον ΟΗΕ, αλλά πάντα γίνεται ό,τι θέλουν τα πέντε μόνιμα μέλη και οι 196 χώρες αναγκάζονται να υπακούσουν. Για το λόγο αυτό, μέρα με τη μέρα αμφισβητείται το κύρος του ΟΗΕ, ο οποίος πρέπει να αναδομηθεί.

Το Ιράκ, διά μέσου του κοινοβουλίου του και με δηλώσεις του πρωθυπουργού του, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, καταδίκασε την Τετάρτη την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να παρατείνει για έναν χρόνο την άδεια στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να δρουν εντός του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ για τη μάχη ενάντια σε «τρομοκρατικές οργανώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ