ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν πήγαινε στο Παρίσι

Γάλλος ΥΠΕΞ: Ο Πούτιν θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν πήγαινε στο Παρίσι
REUTERS/Alexey Nikolsky

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «αρνήθηκε να έρθει να μιλήσει για τη Συρία» στο Παρίσι, διότι αυτό «θα του ήταν πολύ δυσάρεστο» την ώρα που οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι εντείνονται, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να έρθει να μιλήσει για τη Συρία, αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Και αυτό με λυπεί», δήλωσε ο Ερό μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με την ακύρωση της επίσκεψης του Πούτιν στο Παρίσι, που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Οκτωβρίου.

Η γαλλική προεδρία είχε κάνει γνωστό ότι μια συνάντηση εργασίας θα ήταν δυνατή με την προϋπόθεση ότι θα ήταν αφιερωμένη μόνο στη Συρία.

Αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος αναμενόταν να έρθει στο Παρίσι για να εγκαινιάσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ μια έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Louis Vuitton για τη συλλογή του Ρώσου συλλέκτη Σεργκέι Σοτσούκιν, καθώς και τον νέο ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό στο κέντρο του Παρισιού.

«Θα ήταν εντελώς σουρεαλιστικό», εκτίμησε ο Ερό με δεδομένη την κατάσταση στη Συρία.

«Στην πραγματικότητα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενίσχυσε τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, οπότε φαντάζομαι ότι θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση αν ερχόταν στο Παρίσι για να μιλήσει για τη Συρία», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι η Μόσχα βρίσκεται «σε μια κατάσταση απομόνωσης» στη διεθνή σκηνή.

Ερωτηθείς για την προτροπή του Βρετανού ομολόγου του Μπορίς Τζόνσον προς τους Βρετανούς να διαδηλώσουν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, ο Ερό διερωτήθηκε: «αυτός είναι ο ρόλος ενός υπουργού Εξωτερικών, να διοργανώνει διαδηλώσεις;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ