ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος και ο Ερυθρός Σταυρός συνεργάζονται για την αναζήτηση σορών ομήρων στη Γάζα

Η Αίγυπτος και ο Ερυθρός Σταυρός συνεργάζονται για την αναζήτηση σορών ομήρων στη Γάζα

Μπουλντόζες εισέρχονται στην αιγυπτιακή πύλη του περάσματος της Ράφα, μετά από συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.

AP Photo/Mohamed Arafat

Ομάδες από την Αίγυπτο και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έλαβαν άδεια να αναζητήσουν σορούς νεκρών ομήρων που βρίσκονται κάτω απο τα ερείπια της Γάζας, προκειμένου να παραδοθούν στο Ισραήλ. 

Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ομάδες έλαβαν άδεια να αναζητήσουν πέρα ​​από τη λεγόμενη «κίτρινη γραμμή» στην περιοχή που ελέγχεται από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα.

Ξεχωριστά την Κυριακή, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μέλη της Χαμάς έλαβαν επίσης άδεια να εισέλθουν στην περιοχή της Γάζας που ελέγχεται από τις IDF για να βοηθήσουν στην έρευνα, μαζί με τις ομάδες της ΔΕΕΣ.

xartis gaza

Η «Κίτρινη Γραμμή» που οριοθετεί την υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας.

X (Twiiter) / Donald Trump

Η Χαμάς μετέφερε 15 από τους 28 νεκρούς Ισραηλινούς ομήρους στο πλαίσιο της πρώτης φάσης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία απαιτεί να παραδώσει όλες τις σορούς ομήρων. Η ομάδα δήλωσε ότι τώρα συντονίζεται με τις αιγυπτιακές αρχές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τη Χαμάς να αρχίσει να επιστρέφει τις σορούς «γρήγορα, διαφορετικά οι άλλες χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη μεγάλη ειρήνη θα αναλάβουν δράση».

Έκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε ότι η αιγυπτιακή ομάδα έλαβε άδεια να συνεργαστεί με τη ΔΕΕΣ για να εντοπίσει τις σορούς και θα χρησιμοποιήσει μηχανήματα εκσκαφέων και φορτηγά για την έρευνα πέρα ​​από την «κίτρινη γραμμή».

Η «κίτρινη γραμμή» σηματοδοτεί τα σύνορα που εκτείνονται κατά μήκος του βορρά, του νότου και του ανατολικού τμήματος της Γάζας, στα οποία υποχώρησε το Ισραήλ, στο πλαίσιο του πρώτου σταδίου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Israel Palestinians Gaza

Παλαιστίνιοι παρακολουθούν μηχανήματα και εργάτες από την Αίγυπτο να αναζητούν τα πτώματα ομήρων στην πόλη Χαμάντ, στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.

AP Photo/Jehad Alshrafi

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει εγκρίνει την είσοδο τέτοιων ομάδων.

Η Αίγυπτος, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία, είναι βασικός υπογράφων του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα, το οποίο μεσολάβησε ο Τραμπ και το οποίο υπογράφηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ στις αρχές του μήνα.

Τα νέα θα γίνουν δεκτά με ικανοποίηση από τους συγγενείς, οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούν να τους κάνουν μια σωστή ταφή.

Η ΔΕΕΣ έχει ήδη εμπλακεί ενεργά στην επιστροφή ομήρων.

Η Χαμάς δεν παραδίδει τους αιχμαλώτους της - ζωντανούς ή νεκρούς - απευθείας στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), αλλά στη ΔΕΕΣ, η οποία με τη σειρά της τους συνοδεύει μέσα από τη Γάζα και τους παραδίδει στις IDF.

Mideast Wars Gaza Ceasefire Dealmaking hamas omiroi

Αυτοκίνητου του Ερυθρού Σταυρού στο οποίο παραδόθηκαν οι πρώτοι Ισραηλινοί όμηροι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Abed Hajjar, File

Ωστόσο, η άφιξη αιγυπτιακών ομάδων ανασκαφών στη Λωρίδα της Γάζας είναι κάτι καινούργιο.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια έντονου βομβαρδισμού από το Ισραήλ, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως και το 84% της επικράτειας έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Η Χαμάς λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ανακτήσει τα σώματα των ομήρων, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεσή τους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που βομβαρδίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.

Την Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Χαμάς γνώριζε πού βρίσκονταν τα σώματα.

«Εάν η Χαμάς κατέβαλε μεγαλύτερη προσπάθεια, θα μπορούσε να ανακτήσει τα λείψανα των ομήρων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τραμπ δημοσίευσε στην πλατφόρμα του Truth Social το Σάββατο ότι θα ληφθούν μέτρα εάν τα σώματα των νεκρών ομήρων δεν επιστραφούν γρήγορα.

«Μερικά από τα σώματα είναι δύσκολο να επιστραφούν, αλλά άλλα μπορούν να επιστραφούν τώρα και, για κάποιο λόγο, δεν είναι. Ίσως έχει να κάνει με τον αφοπλισμό τους», είπε.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Ας δούμε τι θα κάνουν τις επόμενες 48 ώρες. Παρακολουθώ το θέμα πολύ στενά».