ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι βέβαιος ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν είναι βέβαιος ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού
Φωτογραφία αρχείου από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2003 στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ένας άντρας διαβάζει εφημερίδα έξω από τα κεντρικά γραφεία του τότε κυβερνώντος τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) του Ραούφ Ντενκτάς (Rauf Denktaş), μία ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (Mehmet Ali Talat) Milos Bicanksi/Getty Images

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci) άφησε σήμερα να εννοηθεί σε δηλώσεις του ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα υπάρχουν «κάποιες αμφιβολίες ή ενστάσεις» σχετικά με την ομοσπονδιακή λύση.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, στο τραπέζι των συνομιλιών κατά διαστήματα προκύπτουν ζητήματα και προβλήματα, υποστήριξε μιλώντας σε τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

Σήμερα, οι δυο πλευρές συζήτησαν το θέμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

«Όπως γνωρίζεται τα δυο ιδρυτικά κράτη θα έχουν τις δικές τους αστυνομίες. Στην ομόσπονδη αστυνομία θα υπάρχουν δομές, όπως μεικτή επιτροπή ερευνών. Σήμερα συζητήσαμε αυτά τα ζητήματα», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι είχαν την δυνατότητα να εστιάσουν και σε κάποιους κοινούς θεσμούς της σχεδιαζόμενης ομοσπονδίας, όπως λ.χ. τα Regulatory Bodies (ρυθμιστικούς φορείς). Κάποιοι από αυτούς τους θεσμούς θα δημιουργηθούν «από το κάθε ιδρυτικό κράτος», είπε και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και μια δομή που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία των δυο πλευρών σε αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι παραμένουν κάποια θέματα, στα οποία οι δυο πλευρές ακόμη δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε συμφωνία.

«Παρ’ όλα αυτά, όπως χθες και σήμερα επιτεύχθηκαν κάποιες συγκλίσεις», σημείωσε και άφησε να εννοηθεί ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα «μέχρι στιγμής η αντίληψη της ομοσπονδιακής λύσης δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή».

Σύμφωνα με τον Μ. Ακιντζί, εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας προκύπτουν προβλήματα στις συνομιλίες. Σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, κατά διαστήματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν κατανοεί ότι οι δυο πλευρές δημιουργούν ένα ομόσπονδο κράτος», είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι την Κυριακή και την Δευτέρα ακολουθούν άλλες δυο συναντήσεις των ηγετών και ευχήθηκε οι επόμενες συναντήσεις του Οκτωβρίου να συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια λύσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ