ΚΟΣΜΟΣ

Το αιγυπτιακό «κροσάρι» στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Το αιγυπτιακό «κροσάρι» στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας

Σερβιτόρος σε κατάστημα στο Κάιρο 

(AP Photo/Amr Nabil)

H UNESCO συμπεριέλαβε σήμερα το αιγυπτιακό «κόσαρι» στη λίστα με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο πιάτο της αιγυπτιακής κουζίνας και η απόφαση να συμπεριληφθεί στην λίστα της UNESCO ικανοποίησε εκατομμυρία Αιγυπτίων που αγαπούν ιδιαίτερα αυτό το παραδοσιακό φαγητό.

Χαμηλού κόστους και χορταστικό – φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα – πωλείται σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμη και από πλανόδιους.

«Μεγαλώσαμε τρώγοντας κόσαρι μέσα από πλαστικές σακούλες», δήλωσε με νοσταλγία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας πελάτης εστιατορίου στο κέντρο του Καΐρου, ο Εμάντ Γιασίν.

Η συνταγή του διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι της αιγυπτιακής κουζίνας από τον 19ο αιώνα. Παρότι θεωρείται κάτι σαν «εθνικό πιάτο» της Αιγύπτου, πιστεύεται ότι το έφεραν στη χώρα Βρετανοί από την Ινδία.

Μια ταξιδιωτική εμπειρία στην Αίγυπτο δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη «εάν δεν έχετε δοκιμάσει κόσαρι τουλάχιστον μία φορά», λέει η Λάιλα Χασαμπάλα, συνιδρύτρια του πρακτορείου γαστρονομικού τουρισμού Bellies στο Κάιρο.

«Εξαιρετική επιλογή» χαρακτήρισε την απόφαση της UNESCO η Ιρίνα, μια τουρίστρια από την Ισπανία, η οποία συμπλήρωσε πως το κόσαρι είναι μια «πανδαισία γεύσεων».