Χριστούγεννα μετά από δύο χρόνια πολέμου στη Γάζα: Εορτασμοί στα συντρίμμια
Νεαροί Παλαιστίνιοι στολίζουν σε καθολική εκκλησία στη Γάζα
AP Photo/Jehad AlshrafiΜετά από δύο χρόνια πολέμου οι εορτασμοί για τα Χριστούγεννα επιστρέφουν στη Γάζα και συνδέονται με τη μελαγχολία των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χαμόγελα των παιδιών που ελπίζουν να ζήσουν ελεύθερα.
Οι Χριστιανοί της Γάζας καταφεύγουν στις εκκλησίες που έχουν απομείνει όρθιες μετά το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού, τιμώντας τα Χριστούγεννα όχι ως γιορτή, αλλά ως πράξη αντοχής.

Μικροί Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες ζωγραφίζουν στολίζουν με τις ζωγραφιές τους για τα Χριστούγεννα
AP Photo/Jehad AlshrafiΌπως επισημαίνει το palestinechronicle, στον πολιορκημένο θύλακα, οι γιορτινές αυτές μέρες, δεν συνοδεύονται με τους χαρμόσυνους ήχους από τις καμπάνες ή με λιτανείες, αλλά με τους περιορισμούς, το κρύο και το βουητό της αβεβαιότητας.
Μέσα στην Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, περισσότεροι από 400 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα, γιορτάζουν, στολίζοντας χριστουγεννιάτικα δέντρα και γεμίζοντας τον ναό με χρώματα.
Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El País, δεν υπάρχουν παιχνίδια για παιδιά, ούτε εορταστικά γεύματα, ούτε αίσθηση ασφάλειας. Εκρήξεις εξακολουθούν να ακούγονται κοντά στην ενορία.

Παιδιά Παλαιστινίων στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο της Γάζα
AP Photo/Jehad AlshrafiΑγώνας επιβίωσης
Η χριστιανική κοινότητα της Γάζας βιώνει τα Χριστούγεννα εν μέσω σοβαρών ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθαρό νερό, φάρμακα και χειμερινά ρούχα.
Σύμφωνα με την οργάνωση Aid to the Church in Need, ο πατέρας Γαβριήλ Ρομανέλι της Ενορίας περιέγραψε την καθημερινή ζωή ως αγώνα επιβίωσης, με τις οικογένειες να περιμένουν ώρες για περιορισμένο νερό και να βασίζονται στον περίβολο της εκκλησίας ως καταφύγιο και ως σανίδα σωτηρίας.
Η ενορία συνεχίζει να φιλοξενεί καθημερινές προσευχές και Θεία Λειτουργία.

Στις πλημμυρισμένες σκηνές τους κάνουν οι Παλαιστίνιοι
AP Photo/Abdel Kareem HanaΟι ανταποκρίσεις από το εσωτερικό της Γάζας υπογραμμίζουν πώς ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς εκφράσεις των Χριστουγέννων έχουν γίνει αγχωτικές. Η El País περιγράφει πως ολόκληρες οικογένειες εδώ και μήνες, μοιράζονται κουβέρτες και λιγοστά εφόδια, ενώ τα παιδιά περνούν τις γιορτές χωρίς δώρα ή παιχνίδια.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το Ισραήλ θα επιστρέψει στη Γάζα «την κατάλληλη στιγμή» υπόσχεται ο υπουργός Άμυνας Κατζ
Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική: Χάος στους δρόμους της Αθήνας - Πού εντοπίζονται προβλήματα
17:13
Λήστεψαν ανήλικους για να πάρουν τα χρήματα από τα κάλαντα - Τρία περιστατικά στην Αθήνα
17:03
ΑΑΔΕ-ΟΠΕΚΕ: Στον εισαγγελέα 50 διαγραφές αγροτών στο Ε9 - Λίστα με 3.000 ιδιοκτήτες για επιδοτήσεις
16:53
Αγρότες Νίκαιας: Δεν το βάζουμε κάτω - Απέτυχε η παγίδα κοινωνικού αυτοματισμού
16:44