ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κρατούν το «κλειδί» της πολιτικής λύσης

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές κρατούν το «κλειδί» της πολιτικής λύσης
Πηγή: REUTERS/ MARCELO DEL POZO

Στην Ισπανία, έπειτα από 10 μήνες πολιτικού αδιεξόδου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναμένεται να αποφασίσει, σήμερα, αν θα επιτρέψει στον αντίπαλό του,  το Λαϊκό Κόμμα (PP) να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Θα εκτοπίσουν οι Podemos τους σοσιαλιστές;

Η ομοσπονδιακή επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συγκληθεί σήμερα στη Μαδρίτη έπειτα από εβδομάδες έντονων εσωτερικών αντιπαραθέσεων, εξαιτίας των συνεχόμενων εκλογικών αποτυχιών του κόμματος αλλά και της απειλής που έρχεται από τους Podemos, που φαίνονται αποφασισμένοι να εκτοπίσουν τους Σοσιαλιστές.

podemos
26 07 32 image 16

Πέδρο Σάντσες - Πηγή: REUTERS/Sergio Perez

Οι έντονες διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί οδήγησαν σε μπρα-ντε-φερ στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και στην αναγκαστική παραίτηση την 1η Οκτωβρίου του γενικού του γραμματέα Πέδρο Σάντσες.

RAJOY

Πηγή: REUTERS/Juan Medina

Σάντσες: Όχι Ραχόι στην Εξουσία

Από τη μία, ο Σάντσες αρνούνταν κατηγορηματικά να επιτρέψει στον αντίπαλό του Μαριάνο Ραχόι να παραμείνει στην εξουσία, έπειτα από μια πρώτη θητεία που σημαδεύτηκε από σκάνδαλα διαφθοράς και αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες. Από την άλλη, οι σοσιαλιστές αντίπαλοι του Σάντσες προτιμούν να υπομείνουν την ήττα τους και να παραμείνουν στην αντιπολίτευση παρά να προκαλέσουν τρίτες εκλογές σε διάστημα ενός έτους και να κινδυνεύσουν να δουν τα ποσοστά του κόμματος να μειώνονται κι άλλο.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016, όμως χωρίς να καταφέρει να έχει απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς συμμάχους. Για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Ραχόι έχει ανάγκη τους Σοσιαλιστές, είτε να στηρίξουν την πρόταση εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, είτε να απόσχουν.

Η πλειοψηφία των σοσιαλιστών βουλευτών αναμένει ότι η ομοσπονδιακή επιτροπή θα ταχθεί υπέρ της αποχής, παρόλο που οι διαφωνίες παραμένουν βαθιές.

sanchez

Συνάντηση Ραχόι - Σάντσεζ - Πηγή: REUTERS/Sergio Perez

Οι Ισπανοί δεν θέλουν κάλπες

Ο βουλευτής Ιγνάσιο Ουρκίζου δήλώσε: «Η πλειοψηφία των Ισπανών δεν επιθυμεί να επιστρέψει στις κάλπες, με ποσοστό μεγαλύτερο του 65%, και το ίδιο ισχύει για τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους». Ωστόσο, μια μικρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων του PSOE θα προτιμούσαν να διατηρηθεί το βέτο κατά του Ραχόι, πρόσθεσε.

Τώρα μένει να αποφασιστεί αν την ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, στις 29 ή τις 30 Οκτωβρίου, οι βουλευτές των Σοσιαλιστών θα απέχουν μαζικά ή μόνο 11 εξ αυτών, ο ελάχιστος αριθμός που για να ανοίξει ο δρόμος στον Ραχόι και να αποκτήσει η Ισπανία κυβέρνηση έπειτα από 300 ημέρες.

Το βάρος για το σοσιαλιστικό κόμμα είναι μεγάλο, καθώς το PSOE μπορεί να επιτρέψει με τη στάση του τον σχηματισμό κυβέρνησης ή «να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση», όπως δήλωσε και ο βουλευτής του Γκιγιέρμο Φερνάντες Βάρα.

Το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ

Χθες Σάββατο, οι ακτιβιστές αψήφησαν τη βροχή, για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση μπροστά από τα γραφεία του PSOE στη Μαδρίτη, κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στο PP», «Θέλουμε να αποφασίσουμε: το όχι σημαίνει όχι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ