ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τη Γροιλανδία «βλέπει» ο Τραμπ- Αποστάσεις κρατά ο Ρούτε

Συμφωνία για τη Γροιλανδία «βλέπει» ο Τραμπ- Αποστάσεις κρατά ο Ρούτε

Από την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μαρκ Ρούτε

(AP Photo/Evan Vucci)

Στο επίκεντρο έντονης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται εκ νέου η Γροιλανδία, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός περί «πλαισίου μελλοντικής συμφωνίας» για το νησί, δηλώσεις που προκάλεσαν σύγχυση, αντιδράσεις και έντονη δυσπιστία τόσο εντός του ΝΑΤΟ όσο και στην ίδια τη Γροιλανδία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της κυριαρχίας της Γροιλανδίας και το αν θα παραμείνει αυτόνομη περιοχή της Δανίας δεν αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ερωτηθείς αν η Γροιλανδία θα παραμείνει μέρος της Δανίας στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας, απάντησε ότι η υπόθεση «δεν εθίγη κατά τις συνομιλίες (του) με τον πρόεδρο» των ΗΠΑ.

Όπως διευκρίνισε, η συζήτηση «επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε αυτή την τεράστια αρκτική περιοχή, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη αλλαγές, όπου οι Κινέζοι και οι Ρώσοι είναι ολοένα περισσότερο ενεργοί», υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία της Αρκτικής για τη Συμμαχία.

Διαβεβαιώσεις Ρούτε προς Τραμπ για το Άρθρο 5

Στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Μαρκ Ρούτε επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη δέσμευση των Ευρωπαίων συμμάχων.

«Μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουρος ότι εάν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι στο πλευρό σας. Αυτό είναι απόλυτη εγγύηση», δήλωσε πριν από τη συνάντησή τους.

«Θέλω πραγματικά να σας το πω, γιατί είναι σημαντικό. Με στενοχωρεί αν νομίζετε ότι δεν είναι έτσι», πρόσθεσε, επικαλούμενος ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ότι «αμφιβάλλει» αν οι συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ «θα είναι εκεί για εμάς αν τις έχουμε πραγματικά ανάγκη», προσθέτοντας ότι «εμείς θα είμαστε πάντα εκεί για το ΝΑΤΟ, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι εκεί για εμάς».

Το μήνυμα Τραμπ για «πλαίσιο συμφωνίας»

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ρούτε, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social, στην οποία υποστήριξε ότι σχεδίασε «το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας» για τη Γροιλανδία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωπος της Συμμαχίας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για «πολύ παραγωγική συνάντηση», κατά την οποία συζητήθηκε η κρίσιμη σημασία της ασφάλειας στην Αρκτική για όλους τους συμμάχους, χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά σε ζητήματα κυριαρχίας ή αλλαγής καθεστώτος του νησιού.

Λίγες ώρες νωρίτερα, μιλώντας στο Νταβός, ο Τραμπ απέκλεισε για πρώτη φορά τη χρήση στρατιωτικής βίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, ωστόσο ζήτησε «άμεσες διαπραγματεύσεις» για την απόκτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χρυσός Θόλος» και ορυκτός πλούτος

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αποκαλύπτοντας ότι το προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνει συνεργασία ΗΠΑ και Ευρωπαίων συμμάχων στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας «Χρυσός Θόλος», καθώς και στην εξόρυξη ορυκτών στη Γροιλανδία.

«Θα συμμετάσχουν στον “Χρυσό Θόλο” και θα συμμετάσχουν στα δικαιώματα εξόρυξης ορυκτών, όπως κι εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τη διάρκεια της συμφωνίας, απάντησε μονολεκτικά: «Για πάντα».

«Θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τις ΗΠΑ, αλλά και για εκείνους. Είναι λίγο περίπλοκη, αλλά θα την εξηγήσουμε στην πορεία», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Έντονη δυσπιστία και αντιδράσεις στη Γροιλανδία

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν έντονο σκεπτικισμό στη Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή της Δανίας, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως εκφράσει ότι επιθυμεί να αποκτήσει.

Στη Νούουκ, την πρωτεύουσα του νησιού, Γροιλανδοί που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του. «Είναι απλούστατα ψέμα. Ψεύδεται», δήλωσε ο 47χρονος τεχνίτης Μίκελ Νίλσεν. «Δεν πιστεύω τίποτα απ’ όσα λέει – και νομίζω πως δεν είμαι ο μόνος», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Άνακ, 64 ετών, βοηθός νοσηλεύτρια, σχολίασε: «Ποιον, τον Τραμπ; Δεν τον πιστεύω». Και συμπλήρωσε: «Η Γροιλανδία είναι η χώρα των Γροιλανδών. Δεν γίνεται να την αποκτήσεις έτσι, για οποιονδήποτε λόγο. Οπωσδήποτε όχι αν είσαι ο Τραμπ».

Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του 31χρονου Μίκι, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του. «Λέει κάτι και, δυο λεπτά αργότερα, λέει το αντίθετο. Είναι δύσκολο να τον πιστέψεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα, το 85% των Γροιλανδών απορρίπτει την ιδέα να μετατραπεί η Γροιλανδία σε έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ μόλις το 6% αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από το βυθό μέχρι το διάστημα: Πώς το δίκτυο Vodafone μεταμόρφωσε τη συνδεσιμότητα στην Ελλάδα