ΔΟΕ: Ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ είναι καθοριστικής σημασίας για την ανακούφιση της πίεσης που ασκεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στις τιμές της ενέργειας και στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ).
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται την πρώτη πλήρη ημέρα του νέου αμερικανικού αποκλεισμού στο στενό.
Ο ΔΟΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωθεί φέτος, καθώς ο πόλεμος διαταράσσει τις εξαγωγές.
Η ζήτηση θα συρρικνωθεί επίσης, ανέφερε ο οργανισμός, ανατρέποντας την προηγούμενη πρόβλεψή του για αύξηση, καθώς αυτό που αποκαλεί το μεγαλύτερο σοκ στην προσφορά πετρελαίου στην ιστορία οδηγεί τις τιμές στα ύψη.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τα φορτία να αλλάζουν χέρια κατά καιρούς σε σχεδόν ιστορικά υψηλά επίπεδα των 150 δολαρίων το βαρέλι, ασκώντας πίεση στους καταναλωτές και οδηγώντας τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν μέτρα εξοικονόμησης καυσίμων.
Έκτοτε, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 100 δολάρια (βλ. ανάρτηση στις 7:05 π.μ.).
Ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η προσφορά θα μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, καθώς οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και το ουσιαστικό κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν πλήττουν την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 1,5% της παγκόσμιας ζήτησης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Άκυρα» τα σενάρια για υποχώρηση τιμών στα καύσιμα - Έρχονται νέες αυξήσεις στα πρατήρια
Πετρέλαιο: Οι τιμές υποχωρούν, όμως ο κλοιός στα Στενά του Ορμούζ σφίγγει όλο και περισσότερο
Διπλωματία σε δύο μέτωπα: Σημείο επαφής μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου - Νέες συνομιλίες για ΗΠΑ και Ιράν
23:57
Πικρία Ζελένσκι: Με τον πόλεμο στο Ιράν, οι ΗΠΑ «δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία»
23:56
Αίγιο: Μία σύλληψη για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο νεαρών σε μπαρ από ομάδα 30 κουκουλοφόρων
23:45
«SOS» για τη λειψυδρία στο Αφγανιστάν: Αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου κρίση η Καμπούλ
23:33