Οργή Ισπανού ευρωβουλευτή: Το «λάθος» σε παραδοσιακό πιάτο της Γαλικίας και η απάντησή του
Γενική άποψη της αίθουσας κατά τη διάρκεια έκτακτης ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2026.
AP Photo/Marius BurgelmanΤην οργή του Ισπανού Ευρωβουλευτή Αντριάν Βάσκεζ Λαθάρα προκάλεσε η μη παραδοσιακή σύνθεση ενός παραδοσιακού πιάτου από τη Γαλικία που σέρβιρε η καντίνα του Ευρωκοινοβουλίου με αποτέλεσμα να οργανώσει ένα γεύμα για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Στόχος του γεύματος όπου πρωταγωνιστής είναι το πιο εμβληματικό πιάτο της Γαλικίας, polbo á feira, είναι να υπερασπιστεί τον ρόλο της περιοχής ως «ηγετική αλιευτική δύναμη της Ευρώπης».
Αφορμή στάθηκε η απόφαση της καντίνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παρουσιάσει μια «ψεύτικη» εκδοχή του: βραστό χταπόδι με ελαιόλαδο, πάπρικα και αλάτι, παραδοσιακά σερβιρισμένο σε ξύλο και συχνά σερβιρισμένο με πατάτες.
«Όλα ήταν στραβά με αυτό το ψεύτικο «χταπόδι γαλικιανού τύπου». Χταπόδι ανακατεμένο με καλαμάρι και μπρόκολο — που δεν τρώγεται ποτέ στη Γαλικία. Αυτό το χταπόδι ήταν τόσο γαλικιανό όσο το κτίριο του Κοινοβουλίου είναι Αναγεννησιακό: καθόλου», είπε ο Βάσκεθ σύμφωνα με το Politico.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε θεσμικά όργανα της ΕΕ. Το κυλικείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σέρβιρε χορτοφαγικά μπιφτέκια την επόμενη μέρα από την ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για την απαγόρευσή τους. Σε μια άλλη περίπτωση, υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαμαρτυρήθηκαν για την χαμηλή ποιότητα του ελαιολάδου που σερβίρεται με τις σαλάτες του μεσημεριανού γεύματος.
Κακουργηματική δίωξη στον 67χρονο που εισέβαλε με σφυρί σε τράπεζα στη Θεσσαλονίκη
17:28
Χειροπέδες σε 17χρονη και 14χρονο για παιδική πορνογραφία στο Λαύριο - Συνελήφθη και η μητέρα τους
17:20
Λύκος εθεάθη στην κεντρική πλατεία της Βαρυμπόμπης - Βίντεο από την βόλτα του (vid)
17:12
Συρμός του ΗΣΑΠ βγήκε εκτός αποβάθρας στον σταθμό του Αγίου Νικολάου - Τι αναφέρει η ανακοίνωση
17:06