WSJ: «Βαλτώνουν» οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - «Αγκάθι» τα πυρηνικά και η άρση κυρώσεων
Οχήματα περνούν μπροστά από μια πινακίδα που απεικονίζει το Στενό του Ορμούζ και τα ραμμένα χείλη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε μια πλατεία στο κέντρο της Τεχεράνης, στο Ιράν - Φωτογραφία Αρχείου
(AP Photo/Vahid Salemi)Για επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν κάνει λόγο η Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές από τις διαμεσολαβήτριες χώρες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις «σκόνταψαν» στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και στη άρση των κυρώσεων προς την Τεχεράνη.
Η εμπλοκή έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ και αμερικανών αξιωματούχων το Σαββατοκύριακο ότι μια συμφωνία ήταν κοντά για να καταλήξει τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος να τονίζει ότι δεν πρόκειται να επισπεύσει μια συμφωνία που «δεν είναι η σωστή».
«Η συμφωνία με το Ιράν είτε θα είναι μια σπουδαία και ουσιαστική συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ νωρίς τη Δευτέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς επικριτές του ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για τη συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Οι δύο πλευρές εργάζονται για ένα μνημόνιο κατανόησης που θα τερματίσει τις εχθροπραξίες και θα άρει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία πλοίων στα Στενά του Ορμούζ σε διάστημα 30 ημερών, ενώ παράλληλα θα προετοιμάσει το έδαφος για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε μια δεύτερη φάση. Η άρση των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Πίεση και στις δύο πλευρές
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν εξαρχής σαφέστερες δεσμεύσεις από το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ οι Ιρανοί διαπραγματευτές πιέζουν για λεπτομέρειες από τις ΗΠΑ σχετικά με την άρση των κυρώσεων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ανέφεραν οι μεσολαβητές.
Οι κορυφαίοι διαπραγματευτές της χώρας -ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ-Μπαγέρ Γκαλιμπάφ και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί- ταξίδεψαν στο Κατάρ για να προσπαθήσουν να σημειώσουν πρόοδο στα σημεία τριβής, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Υπάρχει πίεση και από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τραμπ επιδιώκει να τερματίσει έναν πόλεμο που δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό και έχει αυξήσει την τιμή της βενζίνης ενώ το Ιράν θέλει να εξασφαλίσει οικονομική ανάσα μετά τον πόλεμο και τον αποκλεισμό των ΗΠΑ που επιδείνωσε την οικονομική κρίση στη χώρα.
Ο «σκληρός» όρος του Ιράν για το ουράνιο
Εν τω μεταξύ, το Ιράν είναι έτοιμο να μεταφέρει το εμπλουτισμένο ουράνιο εκτός της χώρας, αλλά θέτει ως όρο την αποστολή του στην Κίνα. Υψηλόβαθμες πηγές που επικαλείται το αραβικό μέσο ενημέρωσης Al-Hadath ανέφεραν ότι το Ιράν ζητά εγγυήσεις από την Κίνα πριν προχωρήσει στη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Νωρίτερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ στο Πεκίνο τη Δευτέρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράν. Στη συνάντηση σύμφωναμε την τηλεόραση του Πακιστάν συμμετείχε και ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού, Ασίμ Μουνίρ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας, η συνάντηση του Σαρίφ με τον Σι πραγματοποιήθηκε μετά από συνομιλίες που είχε νωρίτερα την ίδια ημέρα με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, τον δεύτερο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της χώρας.
Ιράν: «Καμία υποχώρηση»
Στο μεταξύ ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Μοχάμεντ Μπαγκέρ Ζολγκάντρ ζήτησε ενότητα δηλώνοντας στο πρώτο του μήνυμά προς τους Ιρανούς ότι «δεν θα υπάρξει υποχώρηση».
Όπως είπε ο Ζολγκάντρ, το Ιράν χρειάζεται τώρα «ενότητα και συνοχή» περισσότερο από ποτέ, ώστε «οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές να απογοητευτούν επίσης και σε αυτό το μέτωπο». Παράλληλα υποστήριξε ότι η αποφυγή οποιωνδήποτε διχαστικών λόγων ή πράξεων θα οδηγήσει το Ιράν στην «τελική νίκη».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αυτοί είναι οι όροι της συμφωνίας με ΗΠΑ που εξετάζουν Αραγτσί και Γκαλιμπάφ στο Κατάρ
Αραβικά μέσα ενημέρωσης: Ο όρος του Ιράν για το ουράνιο - Πού θέλει να μεταφερθεί
Σαουδική Αραβία σε Τραμπ: Μόνο με παλαιστιναικό κράτος η υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ
Συμφωνία Ουάσιγκτον - Τεχεράνης: Ένα «θρίλερ» για γερά νεύρα με εντελώς απρόβλεπτο φινάλε
SPONSORED
Ισπανία: Θετικός στον χανταϊό επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που βρισκόταν σε καραντίνα
21:43
Στην Αλβανία ο Δένδιας: Συνάντηση με Ράμα - Στο επίκεντρο η εμβάθυνση αμυντικών σχέσεων
21:34
Reuters: Ανίσχυρος ο Νετανιάχου μπροστά στις αποφάσεις Τραμπ για τη συμφωνία με το Ιράν
21:25
Ζάκυνθος: Ασφαλής ο 22χρονος τουρίστας που εγκλωβίστηκε σε απόκρημνο σημείο στο Ναυάγιο
21:17