ΚΟΣΜΟΣ

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ενισχύει το ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ενισχύει το ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία
Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Την επανεργοποίηση του θεσμού των Διακονισσών, δηλαδή των γυναικών που χειροτονούνται αποφάσισε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να ενισχύσει τις ενορίες, τις μητροπόλεις και τα μοναστήρια του μετά από εισήγηση του μητροπολίτη Καμερούν, κ.Γρηγορίου και τη σύμφωνη γνώμη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου.

alejandreias

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Τι είναι οι Διακόνισσες

Διακόνισσες υπάρχουν από τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια, βοηθούσαν στο βάπτισμα των ενήλικων γυναικών και επισκέπτονταν τις γυναίκες στα σπίτια τους. Η χειροτονία τους γινόταν μέσα στο ιερό βήμα και μπροστά στην Αγία Τράπεζα. Η τελετή έμοιαζε με τη χειροτονία του ανώτερου κλήρου, δηλαδή του επισκόπου, του πρεσβύτερου και του διακόνου και γινόταν κατά τη Θεία Λειτουργία. Όπως και ο διάκονος δεν είχε τα καθήκοντα του πρεσβυτέρου και δεν μπορούσε να τελέσει μυστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειροθεσίες του κατώτερου κλήρου (του ψάλτη, του αναγνώστου υποδιακόνου), τελούνται έξω από το ιερό βήμα και όχι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Το θεσμό των Διακονισσών ενεργοποίησε εκ νέου το 2004 και η Εκκλησία της Ελλάδος. Τη σχετική απόφαση είχε λάβει η Ιεραρχία, της οποίας προήδρευε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Την εισήγηση είχε κάνει ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος.

sinodos

Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Δύο νέοι μητροπολίτες και δύο νέοι επίσκοποι


Επίσης, κατά τη συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε την πλήρωση των χηρευουσών Μητροπόλεων Καρθαγένης και Μποτσουάνας.

Νέος μητροπολίτης Καρθαγένης εξελέγη ο Επίσκοπος Ναυκράτιδος κ. Μελέτιος, νέος Μητροπολίτης Μποτσουάνας εξελέγη ο μητροπολίτης Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιος.

Επίσης, νέος επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας εξελέγη ο αρχιμ. Αγαθόνικος Νικολαΐδης, (διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Πατριάρχη Θεόδωρου) και Βοηθός Επίσκοπος Βαβυλώνος εξελέγη ο αρχιμ. Θεόδωρος Δριδάκης.

Διαβάστε επίσης:

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: φοβόμαστε χτύπημα του ISIS

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Σε 42 κράτη της Αφρικής έχουμε ιεραποστολικό έργο

Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece: Η αγορά της Αιγύπτου είναι θετική

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στη φυλή των Μασάι - Τι λέει στο CNN Greece

Ουγκάντα: Οι ορθόδοξοι ύμνοι και το λιβάνι διασχίζουν τη ζούγκλα

Ουγκάντα: Ο παλιός αχυρώνας που έγινε εκκλησία

Ο Πάπας έστειλε ευχετήρια επιστολή στον... Πάπα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ