ΚΟΣΜΟΣ

Πενελόπ Φιγιόν: Η διακριτική σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν

Πενελόπ Φιγιόν: Η διακριτική σύζυγος του Φρανσουά Φιγιόν
REUTERS/ CHARLES PLATIAU

«Εδώ και 35 χρόνια βρίσκομαι στη σκιά, τώρα όμως η πρόκληση αυτή είναι διαφορετική. Είναι η πρώτη φορά που ο Φρανσουά κατεβαίνει υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η 60χρονη Πενελόπ Κλαρκ Φιγιόν, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, μεγάλου νικητή του πρώτου γύρου των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Είναι η πρώτη φορά που η πάντα διακριτική Πενελόπ Φιγιόν έσπασε τη σιωπή της και μίλησε δημόσια, σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους των γυναικών.

Ποια είναι η Πενελόπ Φιγιόν

Η Πενελόπ Κλαρκ γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1956 στη Ουαλία. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Le Figaro, η διακριτικότητα ήταν χαρακτηριστικό της οικογένειάς της, από τότε που ήταν μικρή. Στο αυστηρό σχολείο ήταν άριστη μαθήτρια, απέφευγε όμως να προσελκύει την προσοχή των άλλων. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 γνωρίζεται με τον μετέπειτα σύζυγό της, Φρανσουά Φιγιόν, φοιτητές της Νομικής και οι δύο στη Σορβόνη, γόνοι δικηγορικών οικογενειών, που έχουν την ίδια ιδιοσυγκρασία.

Έξι χρόνια μετά, στις 28 Ιουνίου του 1980 ανταλλάσουν αιώνιους όρκους στο δημαρχείο της γενέθλιας πόλης του, της Σαρτ, και λίγο αργότερα ακολουθεί η θρησκευτική τελετή στην Ουαλία. Για την ιστορία... ο αδελφός του Πιέρ, λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε την αδελφή της Πενελόπ, την Τζέιν!

Το ζεύγος Φιγιόν απέκτησε πέντε παιδιά και τρία εγγόνια. Την 34χρονη Μαρί, τον 32χρονο Σαρλ, δικηγόροι και οι δύο, τον 30χρονο Αντουάν, τον 26χρονο Εντουάρ, οικονομολόγοι, και τον 15χρονο Αρνό που είναι μαθητής, ενώ έχουν και τρία εγγόνια.

Προκειμένου να αναθρέψει την πολυμελή οικογένεια, η Πενελόπ Φιγιόν παραιτήθηκε από την ιδέα να εξασκήσει τη δικηγορία, την ώρα που ο Φιγιόν αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της πολιτικής. Από το 2007 έως το 2012 όλη η οικογένεια διέμενε στο Ματινιόν, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Φιγιόν επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί.

Σε μία σπάνια συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Paris Match το 2015, η Πενελόπ Φιγιόν δήλωνε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ήμουν η σύζυγος πρωθυπουργού» και είχε ομολογήσει ότι λόγω των καθηκόντων του συζύγου της αναγκάσθηκε να αλλάξει συνήθειες. «Εάν γίνω Πρώτη Κυρία θα μάθω να προσαρμόζομαι», δηλώνει σήμερα η ίδια.

Η φωτογράφηση που προκάλεσε σάλο

Το κρησφύγετο του ζεύγους Φιγιόν είναι το αρχοντικό του στη Σολέμ, κοντά στη Σαρτ, μία περιοχή 1.500 κατοίκων. Το 2013, ο Φρανσουά και η Πενελόπ άνοιξαν τις πόρτες του αρχοντικού τους στο Paris Match, με το αποτέλεσμα να είναι μάλλον καταστροφικό, τουλάχιστον όσον αφορά την εικόνα της οικογένειας. Στη φωτογραφία βλέπουμε όλη την οικογένεια να ποζάρει χαμογελαστή με φόντο έναν επιβλητικό πύργο, πάνω σε ένα τέλεια περιποιημένο γκαζόν. H λεζάντα γράφει: «για να κυβερνάς σωστά, πρέπει να είσαι ισορροπημένος».

Η φωτογράφηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως στους προύχοντες της περιφέρειας όλης της Γαλλίας. Ωστόσο ο αντίκτυπος δεν είναι ο ίδιος για την κοινωνία της Σολέμ, αφού μετά τον σύζυγό της, που κατείχε παλαιότερα αυτό το αξίωμα, η Πενελόπ εκλέγεται δημοτική σύμβουλος της Σολέμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ