ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή του Συντάγματος προανήγγειλε ο Ερντογάν

Αλλαγή του Συντάγματος προανήγγειλε ο Ερντογάν
Υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγυρίζουν την πρόσφατη νίκη του AKP Reuters

Λίγες μέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την άμεση εφαρμογή συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διευρύνει τις εξουσίες του Προέδρου αλλάζοντας το πολίτευμα της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία, στα πρότυπα της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Η Τουρκία βρίσκεται στον πυρήνα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή καθώς τα αλληλένδετα ζητήματα του Προσφυγικού, της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και των εξελίξεων στη Συρία καθιστούν τον ρόλο της χώρας κομβικό για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή.

"Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου αναγγέλλουν τέσσερα χρόνια σταθερότητας και εμπιστοσύνης. Ας καταστήσουμε την περίοδο αυτή μια ώρα μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα νέο Σύνταγμα", δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Την ώρα που ο τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται να ενισχύσει την εκτελεστική εξουσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί – έστω και με καθυστέρηση- τη χώρα για υπαναχώρηση στα θέματα του νόμου, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών έκφρασης.

Ο τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούντογλου, πάντως, δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Μιλώντας στο CNN και την Christiane Amanpour, απάντησε στις κριτικές για ανελεύθερες εκλογικές διαδικασίες υποστηρίζοντας ότι “κανείς δεν εμποδίστηκε από το να λέει τις απόψεις του” ενώ σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη σύλληψη τούρκου δημοσιογράφου σημείωσε ότι: “Ο συγκεκριμένος ισχυρίστηκε ότι την επόμενη των εκλογών θα ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος. Είναι αυτό άποψη ή προβοκάτσια;»

Στην ίδια συνέντευξη ο Αχμέτ Νταβούντογλου τοποθετήθηκε τόσο για τις εξελίξεις στη Συρία όσο και για την πιθανή κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

“Αν ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ παραμείνει στην εξουσία κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται να επιστρέψει”, είπε ο Αχμέτ Νταβούντογλου. “Το ερώτημα δεν είναι με ποιον τρόπο ή πόσο θα παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία, αλλά πότε και με ποιον τρόπο θα φύγει”, πρόσθεσε.

“Η λύση είναι ξεκάθαρη. Μια μέρα εκατομμύρια προσφύγων να αποφασίσουν να γυρίσουν στη Συρία γνωρίζοντας ότι επικρατεί ειρήνη. Αν ο Άσαντ παραμείνει στην εξουσία στη Δαμασκό, δεν πιστεύω ότι κάποιος πρόσφυγας θα επιστρέψει”.

Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Στη συνέντευξή του στο CNN, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Ισλαμικό Κράτος επισημαίνοντας την ανάγκη για χερσαίες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατική οργάνωση.
Χαρακτήρισε την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” λέγοντας ότι πρόκειται για μια επίθεση που αφορά όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ