ΚΟΣΜΟΣ

Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Απρόσμενο όσο ένα ταξίδι στο φεγγάρι

Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ Λογοτεχνίας: Απρόσμενο όσο ένα ταξίδι στο φεγγάρι
REUTERS/Mario Anzuoni

Ευχαριστήριο μήνυμα στην σουηδική ακαδημία για την βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας έστειλε ο Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος δεν μετέβη στην Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο του στην τελετή που διοργανώθηκε το Σάββατο.

«Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αλλά σας παρακαλώ θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το πνεύμα μου είναι μαζί σας και ότι νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα αυτό το τόσο περίβλεπτο βραβείο», ανέφερε ο Ντίλαν στο μήνυμά του, που διαβάστηκε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σουηδία, Αζίτα Ράζι.

«Αν κάποιος μου είχε πει ότι είχα την παραμικρότερη πιθανότητα να κερδίσω το βραβείο Νόμπελ, θα είχα πιστέψει ότι έχω τόσες πιθανότητες όσες να βρεθώ στο φεγγάρι», πρόσθεσε εκφράζοντας την έκπληξη του.

Ο τραγουδοποιός, που αποφεύγει την δημοσιότητα, «ταλαιπώρησε» ιδιαίτερα την ακαδημία με την στάση του μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του καθώς δεν επικοινώνησε μαζί της παρά τις πολλές και επίμονες προσπάθειες της επί βδομάδες.

Τελικά επέλεξε να μην παραστεί στην τελετή απονομής. Η απουσία του Ντίλαν ήταν τις τελευταίες εβδομάδες θέμα έντονων συζητήσεων στη Σουηδία, όπου τα βραβεία Νόμπελ θεωρούνται μεγάλη πηγή περηφάνιας. Μέλος της ακαδημίας τον κατηγόρησε για «αλαζονεία» και «αγένεια» που δεν αντέδρασε στην βράβευση.

Στην τελετή αντί για τον Μπομπ Ντίλαν παρέστη η Πάτι Σμιθ και ερμήνευσε το τραγούδι του «A hard rain’s a gonna fall». Μάλιστα, σε ένα από τα παρελκόμενα της βραδιάς, η Σμιθ ξέχασε τους στίχους του τραγουδιού εξαιτίας της φόρτισής της και αναγκάστηκε να το πει ξανά από την αρχή, αλλά το κοινό την αποζημίωσε με ένα ζεστό χειροκρότημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ