ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: «Σπάει» η εύθραυστη εκεχειρία (pics&vid)

Χαλέπι: «Σπάει» η εύθραυστη εκεχειρία (pics&vid)
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Σε μία κλωστή κρέμεται η εύθραυστη εκεχειρία στο Χαλέπι, καθώς παρότι θεωρητικώς έχει τεθεί σε εφαρμογή από αργά το βράδυ της Τρίτης το σχέδιο βάσει του οποίου οι αντάρτες και οι άμαχοι θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και θα μεταφερθούν σε άλλες ανταρτοκρατούμενες περιοχές, έχουν ξεσπάσει σφοδρές μάχες.

 

Παρότι περισσότεροι από 360 αντάρτες έχουν παραδώσει τα όπλα τους και σχεδόν 6.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι κάποιοι αντάρτες παραβίασαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καμφθεί η αντίσταση σε συνοικίες του Χαλεπιού που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες.

«Όταν έφτασαν τα μέσα μεταφοράς στο σημείο που είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει η επιβίβαση, οι αντάρτες ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν τα ξημερώματα και επανέλαβαν τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού προς τα βορειοδυτικά», επεσήμανε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός απώθησε την επίθεση και συνεχίζει την επιχείρησή του για την απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπιού. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε από την πλευρά του ότι ακούγονται βομβαρδισμοί, όμως δεν είναι ξεκάθαρο από πού προέρχονται.

«Η αντίσταση των ανταρτών στο Χαλέπι είναι πιθανό να καμφθεί τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τα μηνύματα απελπισίας

Οι συριακές δυνάμεις έχουν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού Χαλεπίου που βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναφέρουν ότι κατά την προσπάθειά τους να ξαναπάρουν την περιοχή προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNNi, δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι παραπάνω ισχυρισμοί καθώς η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Οι κάτοικοι παρακολουθούν ώρα με την ώρα τις εξελίξεις και αγωνιούν για το τι τους επιφυλάσσει η μοίρα. Τα μηνύματα που στέλνουν σε όλον τον κόσμο, μέσω των social media, συγκλονίζουν.

2

(Πηγή:REUTERS/Omar Sanadiki)

«Αυτό ίσως είναι το τελευταίο βίντεο που ανεβάζω. Περισσότεροι από 50.000 πολίτες που επαναστάτησαν εναντίον του δικτάτορα, Μπασάρ αλ – Άσαντ απειλούνται με εκτελέσεις ή πεθαίνουν από τους βομβαρδισμούς», λέει η ακτιβίστρια Lina Shamy, που βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο Adbulkafi al – Hambo, ακτιβιστής και καθηγητής αγγλικών στο ανατολικό Χαλέπι, εξαπέλυσε επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών, μέσω ενός βίντεο που ανέβασε στο twitter.

«Μην πιστεύετε πια τα Ηνωμένα Έθνη. Μην πιστεύετε πια τη διεθνή κοινότητα. Μην νομίζετε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με ό, τι συμβαίνει εδώ. Είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι σκοτωνόμαστε. Η Ρωσία δεν θέλει να φύγουμε από εδώ ζωντανοί. Μας θέλουν νεκρούς. Το ίδιο και ο Άσαντ. Χθες πανηγύριζαν στην άλλη μεριά του Χαλεπίου. Πανηγύριζαν πάνω στα σώματά μας» λέει στο βίντεο.

Άλλος ένας ακτιβιστής, ο Salah Ashkar, απηύθυνε έκκληση ώστε όλος ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη για την κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό Χαλέπι:

Σας παρακαλώ, μεταβείτε στις πρεσβείες μας, κλείστε τους δρόμους. Μεταβείτε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και κλείστε τον δρόμο. Σας παρακαλώ, μην τους αφήνετε, κάντε το, κάντε το, κάντε το τώρα. Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, στηρίξτε το Χαλέπι.

Ο Salim Abu Al-Nasser, είναι οδοντίατρος στο ανατολικό Χαλέπι και απευθύνει την ίδια έκκληση με τον Salah Ashkar.

«Αυτή είναι μάλλον η τελευταία έκκληση που απευθύνω. Ο καθένας από εσάς μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνησή του, στην πατρίδα του. Ζητήστε να σταματήσει η επιθετικότητα, οι σκοτωμοί. Ζητήστε τους να σταματήσουν τον πόλεμο» είπε.

Το τελευταίο του μήνυμα από το Χαλέπι έστειλε, μέσω twitter, και ο δημοσιογράφος του «On The Ground News» και παλαιότερος συνεργάτης του CNNi, Bilal Abdul Kareem, κατηγόρησε την μουσουλμανική κοινότητα για την αποτυχία της να βοηθήσει τους κατοίκους του Χαλεπίου:

«Αυτή είναι μάλλον, η τελευταία επικοινωνία. Θα ήθελα να πω στην μουσουλμανική κοινότητα που είναι εκεί έξω... παιδιά, εσείς ρίχνετε τις σφαίρες».

Άλλος ένας ακτιβιστής, ο Monther Etaky έστειλε μέσω twitter, ένα ευχαριστήριο μήνυμα σε όσους στήριξαν τους κατοίκους του Χαλεπίου.

«Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ, αν τελικά πεθάνουμε», έγραψε.

Διαβάστε επίσης:

«Χρειάζομαι ειρήνη»: Μια 7χρονη από το Χαλέπι συγκλονίζει το Twitter

Χαλέπι: Σίγησε ο λογαριασμός της 7χρονης Μπάνα, στο Twitter

Ποιο είναι πραγματικά το κοριτσάκι από τη Συρία που ραγίζει καρδιές;

Καίνε όσα πράγματα δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους

Την ίδια ώρα, και ενώ βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία για την εκκένωση της περιοχής, οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου, φτιάχνουν τις βαλίτσες τους και καίνε κάποια από τα υπάρχοντά τους λίγο πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, φοβούμενοι λεηλασίες από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους τους ιρανούς πολιτοφύλακες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

1

(Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Από αργά το βράδυ της Τρίτης, οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου έβαζαν φωτιά στα προσωπικά τους είδη που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, όπως φωτογραφίες, βιβλία, ρούχα, ακόμη και ένα αυτοκίνητο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

3

(Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Οι αντάρτες φεύγουν, οι άμαχοι μένουν

Η κατάσταση της άλλοτε οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς εκατοντάδες άμαχοι βρίσκονται ακόμα εκεί.

Παρότι επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, η έναρξη της επιχείρησης για την έξοδο των αμάχων από τις περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου που ελέγχουν οι αντάρτες καθυστερεί, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί.

Η καθυστέρηση αυτή, προκαλεί πρόβλημα στην εφαρμογή της συμφωνίας για την αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουλραχμάν, η πρώτη ομάδα των αμάχων έπρεπε να είχε αναχωρήσει στις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα), ενώ κανένας δεν έχει αναχωρήσει.

4

(Πηγή: REUTERS/Omar Sanadiki)

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι κανένα από τα λεωφορεία που έφτασαν στην πόλη δεν είχε μετακινηθεί προς τις ανατολικές περιοχές μέχρι τις 6:15 το πρωί (τοπική ώρα).

5

(Πηγή: REUTERS/Omar Sanadiki)

Η μεγαλύτερη νίκη του Άσαντ

Η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα καλωσορίσει την εξέλιξη, εάν αυτή οδηγήσει στην αναστολή των βομβαρδισμών και επιτρέψει στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί να φύγουν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, μια ανακωχή στο Χαλέπι δεν θα σηματοδοτούσε κατ’ ανάγκη το τέλος της αιματοχυσίας στη Συρία, ενώ κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Θα παρακολουθούμε την κατάσταση στενά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

2016 12 13T211054Z 1907464732 RC1CDEE3E690 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

ΠΗΓΗ: REUTERS/ OMAR SANADIKI

Σφαγή καταγγέλλουν οι πρεσβευτές του ΟΗΕ

Στο μεταξύ την Τρίτη συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βιτάλι Τσούρκιν ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση των δυνάμεων οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση της Συρίας στο ανατολικό Χαλέπι, τερματίστηκε με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν. «Η συριακή κυβέρνηση έχει τον έλεγχο του ανατολικού Χαλεπιού», δήλωσε ο Τσούρκιν.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες Σύροι στρατιώτες και Ιρακινοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που ανακατέλαβαν.

«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή», κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου.

Ο Τσούρκιν απέρριψε τις επικρίσεις τόσο του Οργανισμού όσο και δυτικών κρατών περί θανάτων αμάχων. Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.

2016 12 13T165826Z 1280454498 RC147F5F0550 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA OBAMA

ΠΗΓΗ: REUTERS/ Goran Tomasevic

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, από την πλευρά του κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσουν τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν και πρόσθεσε: «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα».

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι.

«Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της ΔΕΕΣ για την απομάκρυνση (των ανθρώπων στο ανατολικό Χαλέπι) στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν», είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.

«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα--τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα», υποστήριξε.

2016 12 13T165655Z 607274163 RC1A679F92A0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO copy

(Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail)

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στην τζιχαντιστική οργάνωση Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα).

Διαβάστε επίσης:

Χαλέπι: Μετά το χάος, η απόλυτη σιωπή...

Ραγδαίες εξελίξεις στο Χαλέπι: Συμφωνία για εκεχειρία

Συρία: «Έπεσε» το Χαλέπι, συναγερμός για θηριωδίες

Χαλέπι: Απελπισμένη έκκληση για τους αμάχους

Χαλέπι: πέφτει μεν αλλά ο πόλεμος δεν τελειώνει (vid & pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ