ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ο Τσίπρας θέλει να διώξει το ΔΝΤ

Guardian: Ο Τσίπρας θέλει να διώξει το ΔΝΤ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο Guardian τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και την κόντρα της κυβέρνησης με το ΔΝΤ.

Μάλιστα σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian αναφέρει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να... διώξει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ εύκολες. Το Ταμείο, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για την εξαντλητική λιτότητα που έχει επιβληθεί στους Έλληνες, ακόμα και όταν υποστήριξε ανοιχτά και θερμά το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Η τελευταία διαφωνία όμως, μπορεί να αποδειχθεί "μοιραία". Πηγές κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρουν πως μετά την απόφαση του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του (σ.σ. αναφέρεται στο κείμενο που από κοινού υπογράφουν τα "μεγάλα κεφάλια" του Ταμείου, κ.κ. Τόμσεν και Ομπστφελντ), ο Τσίπρας θα προτείνει την αποχή του Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης που βοηθά την Ελλάδα να "επιπλέει"».

«Το Ταμείο δεν είχε συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα και στην πραγματικότητα δεν το χρειαζόμαστε», φαίνεται να είπε μια πηγή. «Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο», συμπληρώνει η ίδια.

ΓΑΡΝΤΙΑΝ

Ο Αλ. Τσίπρας εκνεύρισε τους δανειστές

Η είδηση ότι ο ESM, “παγώνει” προσωρινά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν» το βάρος του προσφυγικού, αποτελεί κυρίαρχο θέμα στον Guardian.

«Φαίνεται ότι το σχέδιο του Έλληνα Πρωθυπουργού να δώσει χριστουγεννιάτικο δώρο στους συνταξιούχους, εκνεύρισε τους δανειστές της χώρας, που δεν είχαν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο», έγραψε ο Guardian και δημοσίευσε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, ότι «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την συγκεκριμένη εξέλιξη με την Ελλάδα, σχολίασε στο Twitter, και ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spieger, ο οποίος έγραψε: «Αυτό ήταν κάτι που δεν περιμέναμε για την Ελλάδα».

PETER copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ