ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ESM παγώνει την ελάφρυνση του χρέους μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα

Ο ESM παγώνει την ελάφρυνση του χρέους μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα
REUTERS / YIANNIS KOURTOGLOU

Παγώνει προσωρινά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους ο ESM, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανακοίνωσε επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν» το βάρος του προσφυγικού.

Mετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει μέρος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού για το 2106 σε συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, η διοίκηση του ESM αποφάσισε να θέσει τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις ελάφρυνση του χρέους τους για την Ελλάδα προσωρινά σε αναστολή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου.

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από το τον ESM και τον EFSF.

Αμφότερα τα δύο ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Οι θεσμοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι σύμφωνες με το πρόγραμμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και προσέθεσε: «Ορισμένα κράτη μέλη το βλέπουν και εκείνα με αυτό τον τρόπο, επίσης, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ομοφωνία για να εφαρμόσουμε τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Ο ίδιος είπε πως θα αναμένει μια πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ρωτήθηκε για τις αναφορές του ESM και απαντώντας τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους συνταξιούχους και τα νησιά. «Σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», δήλωσε.

Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο άκουσμα της είδησης για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,035%, από 6,647%, ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου πήγε στο 6,7% από το 6,2%. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,4%, από 7,1%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου πήγε στο 7,3% από το 7% νωρίτερα.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε να χάνει ακόμη και 3,5%, αν και περιόρισε εν συνεχεία την πτώση του.

Διαβάστε επίσης:

«Κανένα θέμα» απαντά η Αθήνα στο αίτημα Σόιμπλε

Εξαγγελίες Τσίπρα: Ποιοι και πότε θα λάβουν τη 13η σύνταξη

Η Γερμανία αποφασίζει, το ΔΝΤ παρακολουθεί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ