ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Δέκα οι νεκροί από τις επιθέσεις σε τουριστικό θέρετρο (pics&vid)

Ιορδανία: Δέκα οι νεκροί από τις επιθέσεις σε τουριστικό θέρετρο (pics&vid)
REUTERS/Muhammad Hamed

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κοντά σε τουριστική τοποθεσία στη νότια Ιορδανία κατά τη διάρκεια σειράς επιθέσεων αγνώστων ενόπλων. Έπειτα από πολύωρη αστυνομική επιχείρηση σκοτώθηκαν τέσσερις από τους δράστες των επιθέσεων.

Επτά αστυνομικοί, δύο Iορδανοί πολίτες και μία Kαναδή τουρίστρια έχασαν τη ζωή τους και 27 άνθρωποι, αστυνομικοί και πολίτες, τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις στο Καράκ, ανακοίνωσαν οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι τέσσερις ένοπλοι που είχαν καταφύγει μετά τις επιθέσεις στο κάστρο, σκοτώθηκαν έπειτα από πολύωρη αστυνομική επιχείρηση. Δεν έχει γίνει σαφές εάν οι τέσσερις αυτοί ένοπλοι ήταν οι μόνοι που συμμετείχαν στη σειρά των επιθέσεων που προηγήθηκαν.

Οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για«πέντε έως έξι ενόπλους», όμως ο Ιορδανός πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι δήλωσε ότι «οι ειδικές δυνάμεις και αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει» δέκα άνδρες που βρίσκονται οχυρωμένοι στο εσωτερικό του κάστρου του Καράκ.

NEKROI 1

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Muhammad Hamed)

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σπίτι της πόλης κατά αστυνομικής περιπόλου η οποία έλαβε κλήση για πυρκαγιά.

Οι ένοπλοι που βρίσκονταν στο κτίριο άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών και στη συνέχεια διέφυγαν. Λίγη ώρα αργότερα ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον άλλης αστυνομικής περιπόλου και ταυτόχρονα άλλοι ένοπλοι που είχαν οχυρωθεί εντός του ιστορικού κάστρου της πόλης επετέθησαν εναντίον του αστυνομικού τμήματος του Καράκ «τραυματίζοντας πολλούς αστυνομικούς και περαστικούς».

Στην συνέχεια, η αστυνομία περικύκλωσε το κάστρο και τη γύρω περιοχή αναζητώντας τους δράστες των επιθέσεων.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι για κάποιο διάστημα άνθρωποι εγκλωβίσθηκαν σε ένα από τα πρώτα επίπεδα του κάστρου όταν οι ένοπλοι βρήκαν εκεί καταφύγιο, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπήρξε σύλληψη ομήρων.

Απλώς οι άνθρωποι «φοβήθηκαν να φύγουν όταν οι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά με τις αστυνομικές δυνάμεις», διευκρίνισε η πηγή.

NEKROI 2

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Muhammad Hamed)

Η Ιορδανία, η οποία έχει υπάρξει κατά το παρελθόν στόχος ισλαμιστικών επιθέσεων, είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ, ενώ φιλοξενεί δυνάμεις του συνασπισμού στο έδαφός της.

NEKROI 3

(Πηγή φωτογραφίας REUTERS/Muhammad Hamed)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ