ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Κατασχέθηκαν όπλα και εκρηκτικά των δραστών των φονικών επιθέσεων

Ιορδανία: Κατασχέθηκαν όπλα και εκρηκτικά των δραστών των φονικών επιθέσεων
REUTERS/ MUHAMMAD HAMED

Όπλα και εκρηκτικά σε ένα σπίτι στο οποίο οι τέσσερις ένοπλοι άνδρες προετοίμασαν τις χθεσινές φονικές επιθέσεις κοντά σε τουριστικό θέρετρο στο Καράκ της Ιορδανίας κατέσχεσαν τη Δευτέρα, οι Αρχές.

Η Γενική Ασφάλεια, που ερευνά την ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών που σκότωσαν δέκα ανθρώπους - επτά αστυνομικούς, δύο Ιορδανούς πολίτες και μια Καναδή τουρίστρια- ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως επρόκειτο για "μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ζωνών εκρηκτικών και αυτόματων όπλων που κατασχέθηκαν".

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές, σύμφωνα με την Ασφάλεια.

2016 12 18T211630Z 786468595 RC1A96BBCDA0 RTRMADP 3 JORDAN SECURITY SHOOTING

ΠΗΓΗ: REUTERS/Muhammad Hamed

Σύμφωνα με τις αρχές, τις επιθέσεις πραγματοποίησαν τέσσερις "τρομοκράτες" που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η πόλη Καράκ που είναι γνωστή για το κάστρο του 12ου αιώνα, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτίως του Αμάν.

2016 12 19T080131Z 24658474 RC1BCDBCC870 RTRMADP 3 JORDAN SECURITY SHOOTING

ΠΗΓΗ: REUTERS/ MUHAMMAD HAMED

Τις επιθέσεις καταδίκασαν ομόφωνα τα ΜΜΕ της Ιορδανίας. Οι εφημερίδες έφεραν τίτλους όπως "Η Ιορδανία θα νικήσει την τρομοκρατία" ή "το βασίλειο θα παραμείνει ένα οχυρό κατά της τρομοκρατίας".

Η Ιορδανία, η οποία έχει αποτελέσει πολλές φορές στόχο ισλαμιστικών επιθέσεων, είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους που πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ από το 2014, ενώ φιλοξενεί δυνάμεις του συνασπισμού στο έδαφός της.

Τον Ιούνιο, επίθεση αυτοκτονίας - την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος - είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά Ιορδανοί συνοριοφύλακες κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Στην Οτάβα, η καναδική κυβέρνηση χαρακτήρισε "απεχθείς" τις επιθέσεις στο Καράκ. Η πρεσβεία του Καναδά στην Ιορδανία κάλεσε τους Καναδούς πολίτες να μην επισκέπτονται αυτή την περιοχή της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ