ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Η χριστουγεννιάτικη λοταρία «χαμογέλασε» σε φτωχούς πολίτες

Ισπανία: Η χριστουγεννιάτικη λοταρία «χαμογέλασε» σε φτωχούς πολίτες
REUTERS/Juan Medina

Η κλήρωση του El Gordo, της χριστουγεννιάτικης λοταρίας στην Ισπανία, «χαμογέλασε» στους πολίτες στα νότια της χώρας, που βιώνουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Κέρδισαν συνολικά 56 εκατομμύρια ευρώ από τα 2,31 δισεκατομμύρια που μοιράζονταν.

Κάθε λαχείο έχει ένα πενταψήφιο αριθμό, που τυπώνεται πολλές φορές σε διαφορετικές σειρές και κοστίζει 200 ευρώ. Λόγω της τιμής ο κάθε λαχνός χωρίζεται σε δέκα υπο-λαχεία, καθένα εκ των οποίων κοστίζει 20 ευρώ.

Η λοταρία είναι παλιά χριστουγεννιάτικη παράδοση στην χώρα της Ιβηρικής. Πολλοί μαζεύουν χρήματα και μαζί με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες τους δοκιμάζουν την τύχης τους.

Τα κέρδη αναμένεται να αλλάξουν άρδην την ζωή των νικητών καθώς στις νότιες περιοχές σχεδόν το ένα τρίο των πολιτών δεν έχει δουλειά. Ο δείκτης ανεργίας της Ισπανίας φτάνει στο 19% και είναι ακόμη υψηλότερος για τους πολίτες κάτω των 25.

lotaria1

(REUTERS/Juan Medina)

Στο Pinos Puente της Granada, μια πόλη 13.000 κατοίκων οι πολίτες ξόδεψαν 8 εκατομμύρια ευρώ στον νικητήριο αριθμό 04536. Κάθε νικητής παίρνει 125.000 ευρώ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αριθμών οι δρόμοι γέμισαν με ευτυχισμένους πολίτες που χόρευαν και τραγουδούσαν. Πολλές από τις οικογένειες που θα πάρουν το ποσό ζουν στο όριο της φτώχειας.

Ο δήμαρχος Ενρίκε Μεντίνα μιλώντας στο AFP τόνισε: «Είναι πολλά χρήματα για μια πόλη που έχει τιμωρηθεί τόσο σκληρά. Τα λεφτά μοιράστηκαν σε πολλά άτομα, πήγαν σε πολλές οικογένειες που τα είχαν μεγάλη ανάγκη».

Μέσα στους νικητές ήταν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, που χαρακτήρισε το γεγονός ως «μια μεγάλη νίκη μετά από μια δύσκολη χρονιά».

lotaria2

(REUTERS/Juan Medina)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ