Ο Τραμπ αμφισβητεί τις μυστικές υπηρεσίες και στηρίζει το WikiLeaks
Την αμφισβήτησή του – για ακόμη μια φορά – εξέφρασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το συμπέρασμα που κατέληξαν οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών πως η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Αντιθέτως φαίνεται πως στηρίζει τον ιστότοπο WikiLeaks, που υποστηρίζει πως η Μόσχα δεν έχει ανάμειξη στην υπόθεση.
Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ «είπε ότι ένας 14χρονος μάλλον χάκαρε τον (Τζον) Ποντέστα, γιατί λοιπόν το Δημοκρατικό Κόμμα έδειξε τόση αμέλεια;» έγραψε στο Twitter ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ασάνζ «είπε επίσης ότι οι Ρώσοι δεν του έδωσαν πληροφορίες».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας του διαδικτύου, η Μόσχα ευθύνεται για τη διαρροή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τζον Ποντέστα, του διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.
Για την υπόθεση ο Λευκός Οίκος επέβαλε κυρώσεις σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και χαρακτήρισε «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 35 Ρώσους διπλωμάτες στις ΗΠΑ.
Η CIA, από την άλλη, είναι πεπεισμένη ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δόθηκαν στο WikiLeaks από τους Ρώσους, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά ο Ασάνζ. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συντάξουν μια έκθεση για την υπόθεση και επιθυμεί να δημοσιοποιηθεί πριν λήξει η θητεία του, στις 20 Ιανουαρίου.
Το επιτελείο του Τραμπ έχει απορρίψει και τα συμπεράσματα της CIA, κρίνοντας ότι οι αναλυτές της υπηρεσίας «είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής».
Νωρίτερα σήμερα το WikiLeaks υποσχέθηκε αμοιβή για οποιαδήποτε πληροφορία διαρρεύσει από τον Λευκό Οίκο πριν από την αποχώρηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ο Ασάνζ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί την πηγή προέλευσης του σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από τα email της Χίλαρι Κλίντον.
Διαβάστε επίσης:
Οργή στη Ρωσία για τις κυρώσεις Ομπάμα: «Είναι πολιτικό πτώμα»
SPONSORED
Στις 15 Ιουνίου οι αιτήσεις για το νέο «Ανακαινίζω» - Ποια τα κριτήρια
05:00
Ποιο το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων - Ποια τα εξεταστικά κέντρα
04:00
ΑΣΕΠ 2Κ/2024: Τα αποτελέσματα για τις 478 θέσεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας
03:00
Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ για κάθε παιδί - Πότε και σε ποιους θα καταβληθεί
02:00