ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Το 40ωρο ταξίδι της Γουάνγκ για να γιορτάσει Πρωτοχρονιά στο σπίτι της

Κίνα: Το 40ωρο ταξίδι της Γουάνγκ για να γιορτάσει Πρωτοχρονιά στο σπίτι της
reuters

Κοιτώντας τους συνεπιβάτες της στο βαγόνι, η Γουάνγκ Σιντόνγκ δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Η 8χρονη βρίσκεται σε ένα τρένο και κατευθύνεται προς την ιδιαίτερή της πατρίδα για τους εορτασμούς της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η χαρά της γρήγορα μετατρέπεται σε κούραση και το ταξίδι των 2.000 χιλιομέτρων που την περιμένει δεν υπόσχεται τίποτα άλλο από μονοτονία.

«Πνίγομαι εδώ μέσα! Δεν θέλω να είμαι πια στο τρένο», παραπονιέται στον πατέρα της, τον Γουάνγκ Σιανγκουάν. «Ο μπαμπάς στεκόταν όρθιος για πάνω από 20 ώρες γυρνώντας σπίτι με το τρένο», απαντά ο πατέρας της. «Κάνε λίγη υπομονή».

Η Σιντόνγκ είναι ένα από τα εκατομμύρια παιδιά που έχει την «τύχη» να συνοδεύει τους μετανάστες εργαζόμενους της γονείς της, που δουλεύουν πολύ μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Πολλά άλλα παιδιά μένουν πίσω με τους παππούδες και βλέπουν τους γονείς τους μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Ο πατέρας της είναι οδηγός φορτηγού και η μητέρα της εργάζεται σε εργοστάσιο υδροσωλήνων. Η Σιντόνγκ βρίσκεται σε μια διαρκή μετακίνηση σχεδόν από την ηλικία των τριών ετών. Σήμερα, η οικογένεια ζει στη Φουτζόου, σε απόσταση 40 ωρών από το Τσονγκίνγκ που ζουν οι υπόλοιποι συγγενείς τους.

Η ίδια μοιράζεται ένα μονόχωρο δωμάτιο 20 τετραγωνικών μέτρων με τους γονείς της, στο οποίο κυριαρχεί μια αρχαία τηλεόραση 21 ιντσών. Δύο κρεβάτια και μια αυτοσχέδια ντουλάπα είναι τα υπόλοιπα υπάρχοντά τους. Αυτά αποτελούν τον κόσμο της Γουάνγκ Σιντόνγκ. «Κλειδώνει την πόρτα και παίζει μόνη της μετά το σχολείο», λέει στο πρακτορείο Νέα Κίνα η μητέρα της Γου Γκαϊφέν.

Καθώς έχουν μετακομίσει πέντε φορές μέσα σε πέντε χρόνια, είναι δύσκολο να κάνει φίλους η μικρή Σιντόνγκ. Ενώ έχει τη δυνατότητα να πάει στο σχολείο της περιοχής, η προσαρμογή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.

Η καλύτερη περίοδος για την Σιντόνγκ είναι η Κινεζική Πρωτοχρονιά, όταν οι γονείς της παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους και η ίδια μπορεί να δει τους φίλους της στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια έχει να κάνει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι. Πρώτα παίρνουν το λεωφορείο για τον σιδηροδρομικό σταθμό της Φουτζόου και μετά στοιβάζονται σε ένα τρένο που εκτελεί δρομολόγιο ειδικά για μετανάστες εργαζομένους.

Το τρένο έχει 1.700 θέσεις για καθημένους, αλλά θα μεταφέρει πάνω από 2.500 επιβάτες, άρα το ένα τρίτο εξ αυτών θα στέκεται όρθιο για τις επόμενες 28 ώρες ή απλά θα προσπαθεί να βολευτεί πάνω στις αποσκευές του.

Ο κάθε επιβάτης μεταφέρει μια αγκαλιά δώρα για την Πρωτοχρονιά και το υπερφορτωμένο, αποπνικτικό βαγόνι κάθε άλλο παρά άνετο είναι. Αλλά κανείς τους δεν παραπονιέται ιδιαίτερα: όλα μπορούν να τα αντέξουν καθώς επιστρέφουν σπίτι τους.

Όταν το τρένο φθάσει στην Ντατζόου, η οικογένεια θα περιμένει πέντε ώρες για να επιβιβαστεί σε άλλο συρμό με κατεύθυνση την επαρχία Λιανγκπίνγκ, όπου θα διανυκτερεύσει, πριν πάρει το λεωφορείο για τον τελικό προορισμό της, το χωριό Χονγκί.

Η 40ωρη μετακίνηση της οικογένειας δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αυτή την περίοδο. Οι περισσότεροι από τους 270 εκατ. μετανάστες εργαζομένους της χώρας επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και το υπουργείο Μεταφορών αναμένει 3 δισεκ. μετακινήσεις κατά την περίοδο γύρω από την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Για πολλούς, είναι η μοναδική ευκαιρία μέσα στη χρονιά για να δουν τις οικογένειές τους.

Μόλις κατέβει από το λεωφορείο, η Σιντόνγκ θα πέσει στην αγκαλιά του παππού της. Ο Γουάνγκ Γιπίνγκ πήρε μια ημέρα άδεια για τους καλωσορίσει.

Στα 64 του χρόνια, συνεχίζει να δουλεύει σε ένα εστιατόριο της γειτονικής πόλης.

Ο Γουάνγκ Γιπίνγκ έγινε μετανάστης εργαζόμενος το 1985 και έχει εργαστεί σε όλη τη χώρα. Στα 14 του, ο πατέρας της Σιντόνγκ άφησε το σχολείο για να πάει μαζί του.

«Δεν υπήρχε κανείς εδώ για να τον προσέχει, άρα δεν είχαμε άλλη επιλογή», λέει ο παππούς. Οι γονείς της Σιντόνγκ είναι βέβαιοι ότι η οικογενειακή παράδοση δεν θα τηρηθεί. «Κάποια φορά η Σιντόνγκ δήλωσε ότι ήθελε να γίνει και η ίδια μετανάστρια εργαζόμενη όταν μεγαλώσει. Είπα σε καμία περίπτωση», λέει η Γου.

«Θέλουμε η κόρη μας να πάει κάποια μέρα στο κολλέγιο»,δήλωσε ο Γουάνγκ Σιανγκουάν. «Δουλεύουμε σκληρά για να μαζέψουμε χρήματα για τη μόρφωσή της».

Ο Γουάνγκ Σιανγκουάν σκοπεύει να συνεχίσει αυτό τον τρόπο ζωής για ακόμα πέντε χρόνια και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια φάρμα ζώων στη Λιανγκπίνγκ. Μέχρι τότε, η Σιντόνγκ θα έχει τελειώσει το δημοτικό και θα μπορεί να πάει στο ίδιο σχολείο με τους φίλους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ