ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» το τελευταίο σπίτι του Πικάσο στη Γαλλία

Στο «σφυρί» το τελευταίο σπίτι του Πικάσο στη Γαλλία
Wikipedia

Το σπίτι του σημαντικότερου ζωγράφου του 20ου αιώνα, Πάμπλο Πικάσο στη Μουζέν της Κυανής Ακτής θα τεθεί σε δημοπρασία του επόμενους μήνες και η τιμή πώλησης του αναμένεται να είναι αστρονομική.

Η αγροικία του εκκεντρικού ζωγράφου φιλοξένησε τις τελευταίες του στιγμές. Ο Πικάσο μετακόμισε εκεί το 1961 εγκαταλείποντας το σπίτι του στις Κάννες, επειδή ένα άλλο σπίτι του έκοβε τη θέα. Τότε βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του.

Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, σύμφωνα με την Le Figaro, είναι 15 εκατ. ευρώ, εικάζεται όμως ότι ένα σπίτι σαν αυτό στη γαλλική Ριβιέρα, αγαπημένη περιοχή των δισεκατομμυριούχων, θα πωληθεί σε αστρονομική τιμή.

Η έπαυλη είναι 800 τετραγωνικά μέτρα, είναι χτισμένη σε ένα πάρκο δύο στρεμμάτων με θέα που κόβει την ανάσα. Διαθέτει πολλά άλλα μικρά σπιτάκια για την φιλοξενία των επισκεπτών, πισίνα, γήπεδο τένις και ένα τεράστιο κήπο. Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο ιστορικός και καλλιτεχνικός του χαρακτήρας. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις αναμνήσεις που κρύβουν οι τοίχοι της έπαυλης, την σκιά του Πικάσο και την αυτοκτονία της Ζακλίν Ροκ, της τελευταίας συζύγου του ζωγράφου.

Pablo Picasso in NMW

(Επίσκεψη του Πάμπλο Πικάσο στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας/Wikipedia)

Ο Πικάσο έζησε εκεί με την Ζακλίν Ροκ, μέχρι τον θάνατό του τις 8 Απριλίου 1973. Ουσιαστικά ζούσε σαν ερημίτης μέσα στην τεράστια έπαυλη γνωστή και ως «φωλιά του Μινώταυρου».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο έργο του, σε μία χαρούμενη καλλιτεχνική αταξία, συνδυάζοντας όλες τις μορφές έκφρασης: γλυπτά, κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής, λινοτυπίες, σχέδια και ποικίλες άλλες συλλογές.

Η Ζακλίν Ροκ που συνέχισε να ζει στην έπαυλη δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του Πικάσο και λίγα χρόνια αργότερα, το 1986, μην αντέχοντας να ζει μόνη εκεί, αυτοκτόνησε. Για πολλά χρόνια το ακίνητο εγκαταλείφθηκε, μέχρι το 2008 που το αγόρασε ένας βέλγος έμπορος έργων τέχνης.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πικάσο που αξίζει περισσότερα από $45 εκατομμύρια

53 εκατομμύρια ευρώ για τη «Γυναίκα» του Πικάσο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ