ΚΟΣΜΟΣ

Φ. Φιγιόν: Μισογυνισμό δείχνουν τα δημοσιεύματα για τη γυναίκα μου

Φ. Φιγιόν: Μισογυνισμό δείχνουν τα δημοσιεύματα για τη γυναίκα μου
REUTERS/ CHARLES PLATIAU

Ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε εξοργισμένος με το δημοσίευμα που φέρει τη σύζυγό του να έχει πληρωθεί για υπηρεσίες που δεν προσέφερε και είπε ότι το άρθρο δείχνει "περιφρόνηση και μισογυνισμό" χαρακτηρίζοντάς το ως απόδειξη μιας εκστρατείας "λάσπης" εναντίον του.

Η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard Εnchaîné έγραψε ότι η Πενέλοπε Φιγιόν, σε μία περίοδο οκταετίας και πλέον, πληρώθηκε 600.000 συνολικά ευρώ (644.700 δολάρια) για τις υπηρεσίες της ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της, την περίοδο που εκείνος ήταν βουλευτής το 1998-2002, και αργότερα, όταν εκείνος ξεκίνησε να εργάζεται για την κυβέρνηση, ως συνεργάτιδα του αναπληρωτή του Μαρκ Ζουλό, που τον διαδέχθηκε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο μηνιαίος μισθός της ήταν μεταξύ 6.900 και 7.900 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Φιγιόν εργάστηκε παράλληλα ως μισθωτή, μεταξύ της 2ας Μαΐου 2012 και του Δεκεμβρίου του 2013, στο πολιτιστικό περιοδικό Revue des deux mondes, ιδιοκτησίας του Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ, φίλου του Φιγιόν. Ο μισθός της ανερχόταν σε περίπου 5.000 ευρώ τον μήνα.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι εργαζόμενοι την ίδια περίοδο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και στο περιοδικό δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι άκουσαν ή είδαν ποτέ την σύζυγο του Φιγιόν.

penelope

"Είμαι εξοργισμένος από την περιφρόνηση και τον μισογυνισμό αυτού του άρθρου", είπε στους δημοσιογράφους στο Μπορντό ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος των ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαϊου.

"Βλέπω ότι η περίοδος της λάσπης ξεκίνησε", είπε ο 62χρονος.

Στη Γαλλία, η πρακτική να προσλαμβάνονται συγγενείς ως συνεργάτες δεν απαγορεύεται στους κοινοβουλευτικούς, υπό την προϋπόθεση να μην πρόκειται για πλασματική εργασία.

Ωστόσο, οι κατηγορίες ότι η γεννημένη στην Ουαλία σύζυγός του πληρώθηκε για πλασματική εργασία--μία κατηγορία για την οποία ο Φιγιόν δεν απάντησε άμεσα--μπορεί να βλάψουν την εκστρατεία του όσο πλησιάζει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές.

Ένας από τους εκπροσώπους του Φιγιόν, ο Μπενουά Απαρί, δήλωσε σχετικά με το σκάνδαλο ότι "(η Πενέλοπε) εργαζόταν πάντα στα μετόπισθεν γιατί δεν είναι το στυλ της να βάζει τον εαυτό της στην πρώτη γραμμή".

Το ζεύγος παντρεύτηκε το 1980 και έχει πέντε παιδιά. Η σύζυγος του Φιγιόν έχει εγκαταλείψει την καριέρα της δικηγόρου εδώ και πολλά χρόνια.
Ενώ ο Φιγιόν θεωρείται φαβορί για τις προεδρικές εκλογές, αναμένεται να δεχτεί στενό μαρκάρισμα από την ακροδεξιά αρχηγό Μαρίν Λεπέν και ενδεχομένως από τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπρουνό Λε Ρου, ο υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία, η οποία απαιτεί μία εξήγηση από τον Φιγιόν.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος επίσης ελπίζει να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές, κάλεσε και αυτός από την πλευρά του τον Φιγιόν να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα.

"Δεν μπορείς να είσαι ο υποψήφιος της ειλικρίνειας και της διαφάνειας και να μην απαντάς", είπε ο Βαλς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Πονοκέφαλος έχει πιάσει ήδη τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς, καθώς, όπως γράφει η Le Monde, αν το σκάνδαλο ισχύει, ο Φιγιόν θα το πληρώσει ακριβά στις κάλπες.

Οι εισαγγελικές αρχές του Παρισιού έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη Πενέλοπε Φιγιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ