ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Να μην ανησυχούν οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ παιδιά

Ντόναλντ Τραμπ: Να μην ανησυχούν οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ παιδιά
REUTERS/Jonathan Ernst

Διαβεβαιώσεις προς μια μερίδα παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τους κατέστησε σαφές πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους.

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή του προεδρικού Διατάγματος για την ανέγερση του τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News πως «οι παράνομοι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν για ενδεχόμενη απέλασή τους.

«Έχω μία μεγάλη καρδιά. Θα τους φροντίσουμε όλους. Όταν έχεις καλούς ανθρώπους, που ζουν εδώ και κάνουν καλά τη δουλειά τους, δε θα πρέπει ν' ανησυχούν. Θα έχουμε διαμορφώσει την πολιτική μας στο ζήτημα αυτό, μέσα στις τέσσερις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες την εντολή για την ανέγερση τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον Λευκό Οίκο.

«Θα το πληρώσουμε εμείς αυτό και θα προκαταβάλλουμε τα χρήματα», είπε ο Πολ Ράιαν σε συνέντευξή του στο κανάλι MSNBC, όταν ερωτήθηκε ποιός θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του. «Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να πείσουμε το Μεξικό να συνεισφέρει σε αυτό», πρόσθεσε.

Η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ, και μάλιστα την ώρα που η έφθανε στον Λευκό Οίκο η διπλωματική αντιπροσωπεία του Μεξικού για συνομιλίες, προκάλεσε αναταραχή στο Μεξικό, με πολιτικούς κύκλους να μιλούν για κίνηση υποβάθμισης των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να βρει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πάντως η υπογραφή του διατάγματος δεν φαίνεται να δημιουργεί εμπόδια στη διάσκεψη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Μεξικάνου ομολόγου του, Ενρίκε Πένια Νιέτο, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λούις Βιντεγκαράι «ισχύει για την ώρα».

Την ώρα που ο Τραμπ υπέγραφε το διάταγμα για την κατασκευή του τείχους, η κυβέρνηση του Μεξικού σημείωνε πως η μεταναστευτική ροή των Μεξικανών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στο χαμηλότερό της σημείο από τη δεκαετία του ΄70.

Σύμφωνα με το Κέντρο για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής η μετανάστευση από το Μεξικό σημειώνει πτωτική τάση από το 2008, μετά από μια αυξητική τάση από το 1990 έως την ακμή της το 2007.

Το Κέντρο ανέφερε ότι σήμερα η μετανάστευση Μεξικανών στις ΗΠΑ υπολογίζεται σε αρνητικά ψηφία, με περισσότερα άτομα να επιστρέφουν στο Μεξικό λόγω της μειωμένης ζήτησης εργασίας στις αμερικανικές πόλεις, των απελάσεων, των συνοριακών ελέγχων και της αυξανόμενης αντιμεταναστευτικής νοοτροπίας σε πολιτείες όπως η Αριζόνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συλλογικά έχουν μειώσει την επιθυμία των Μεξικανών να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ πολλοί επιστρέφουν στη χώρα τους πια εθελοντικά.

Ζώνες ασφαλείας στη Συρία

Σε συνέντευξή του στο ABC News ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία, σημειώνοντας πως «θα δημιουργηθούν σίγουρα ζώνες ασφάλειας στη Συρία» προκειμένου να προστατευτούν όσοι διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις.

«Σίγουρα θα οργανώσω ζώνες ασφάλειας για τους ανθρώπους στη Συρία. Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε ένα φοβερό λάθος, με το να επιτρέψει στα εκατομμύρια αυτά των ανθρώπων να πάνε στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποτελεσματική μέθοδος βασανισμού ο εικονικός πνιγμός

«Απολύτως πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον εικονικό πνιγμό ως μορφή βασανισμού με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε, προσθέτοντας ότι θα αναμένει τις συμβουλές των στελεχών της κυβέρνησης του για την χρησιμοποίηση του.

Ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί αύριο, ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, μεταξύ άλλων, για την χρήση της παράνομης αυτής μορφής βασανισμού.

«Αν δεν επιθυμούν να εφαρμόσουν την πρακτική αυτή, δεν θα διαφωνήσω. Αν επιθυμούν να την εφαρμόσουν, τότε θα εργαστώ προς αυτόν το σκοπό. Θέλω να κάνω τα πάντα εντός των ορίων εκείνων που μας επιτρέπονται να κάνουμε, αν κρίνονται νόμιμα... Αν πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα; Απολύτως και το πιστεύω», δήλωσε για την πρακτική του εικονικού πνιγμού.

Ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα το 2009 απαγορεύοντας τον εικονικό πνιγμό και άλλες ενισχυμένες τεχνικές ανακρίσεων που χαρακτηρίζονται μέθοδοι βασανιστηρίων από πολλούς βουλευτές και οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ