ΚΟΣΜΟΣ

Το Bataclan πριν γίνει τόπος εγκλήματος

Το Bataclan πριν γίνει τόπος εγκλήματος
Bataclan/ Facebook

Aπό τον Prince στον Snoop Dogg και τους Oasis ή τους The Kills, τον Stromae και τον Robbie Williams η ιστορική μουσική σκηνή Bataclan ήταν από πάντα ένα σύμβολο της γαλλικής διασκέδασης.

Dj πήραν το βάπτισμα του πυρός, stand up comedians καθιερώθηκαν και πριν γίνει τόπος σφαγής ήταν το ιστορικό κτίριο που οι καλλιτέχνες εκτιμούσαν σχεδόν όσο και το κοινό.

Η ιστορία του περίπου μυθιστορηματική. Όταν ο αρχιτέκτονας Charles Duval έχτισε το Bataclan το 1864 το χαρακτήρισε "Το Μεγάλο Κινέζικο Καφέ-Θέατρο Bataclan". Φιλοξενώντας αρχικά χορευτικές παραστάσεις και ακροβατικές ρουτίνες, το Bataclan καθιέρωσε ένα δικό του επιτυχημένο είδος διασκέδασης αλλά το 1926 μετατράπηκε σε κινηματογράφο. Το 1976 άλλαξε διεύθυνση (πέρασε στα χέρια της οικογένειας Touitou) ενώ από το 2004, το διευθύνουν οι Jules Frutos και Olivier Poubelle.

Βέβαια η χαρακτηριστική παγόδα του με αναφορές στην κινέζικη αρχιτεκτονική δεν υπάρχει πλέον αλλά το όνομα του δεν άλλαξε παραμένοντας ένας φόρος τιμής στην οπεράτα του Όφενμπαχ Ba-Ta-Clan αλλά και ένα λογοπαίγνιο. Η έκφραση “Le tout Bataclan” δεν θα μπορούσε να προβλέψει το δράμα που θα ακολουθούσε περίπου 150 χρόνια μετά την ίδρυση του.

Lou Reed, Νico, John Cale και άλλα μεγάλα ονόματα της ροκ punk σκηνής έχουν περάσει από το θέατρο με χωρητικότητα 1.500 ατόμων που πλέον έγινε περισσότερο γνωστό από όσο μπορεί να το αντέξει. Αυτή είναι η τελευταία φωτογραφία από τον ναό της ροκ όπως την ανάρτησε ένα κορίτσι που διασκέδαζε αυτή τη νύχτα του τρόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ