ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: «Στον αέρα» οι διαπραγματεύσεις

Κυπριακό: «Στον αέρα» οι διαπραγματεύσεις

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καθώς ο δεύτερος ανακοίνωσε την άρνησή του να παρευρεθεί όσο εκκρεμεί η «υπόθεση ενωτικό δημοψήφισμα».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενημερώθηκε σχετικά από τα Ηνωμένα Έθνη ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε, μέσω twitter, ότι ο λόγος της ακύρωσης είναι η άρνηση του τ/κ ηγέτη να συμμετέχει σε αυτή.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως "αυτοί έχουν αρνηθεί να παραστούν στην αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση" Αναστασίαδη-Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι η

ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ιδιαιτέρως
αρνητική την εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Παράλληλα, σημείωσε ότι "ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του"

Από την πλευρά της η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε για τις εξελίξεις αλλά και για τα συμπεράσματά της από τις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ακιντζί και Τσαβούσογλου για την "Ένωση"

Η αρνητική εξέλιξη για τις συνομιλίες διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή επίσκεψη του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα κατά την οποία συζήτησε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές προέκυψαν μετά την ψήφιση της κυπριακής Βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ο κ. Ακιντζί, υποστήριξε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει δημόσια όσα του δήλωσε κατ΄ιδίαν, ότι δηλαδή, η απόφαση ήταν λανθασμένη.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο προκλητική είναι για τους ε/κ η παρουσία της μεγάλης σημαίας στον Πενταδάκτυλο αλλά και οι εορτασμοί της εισβολής απάντησε ότι από την πλευρά του έχει προσπαθήσει να σεβαστεί τις ανησυχίες των ελληνοκυπρίων τόσο με την αναφορά περί «πολέμου του 1974» όσο και με την υποβάθμιση των παρελάσεων.

Τόσο ο Μουσταφά Ακιντζί όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα αλλά και στις πρόσφατες επιθέσεις κατά τουρκοκυπρίων από ακραία στοιχεία στο νότιο μέρος του νησιού.

«Με την έγκριση της τροπολογίας για την Ένωση, οι Ε/Κ έδειξαν τι θέλουν πραγματικά και πως δεν άφησαν πίσω το παλιό τους όνειρο», υποστήριξε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι όλο και περισσότερο οι Ε/Κ και η Ελλάδα δείχνουν αρνητική στάση ενώ οι Τ/Κ και η Τουρκία ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν να το μεταφέρουν και ξέρουν τι δεν θέλουν.

Διαβάστε επίσης


Έξαλλος ο Αναστασιάδης με τον Ακκιντζί: «Η υπομονή έχει όρια»

Ακιντζί για Κυπριακό: Η ιδέα της Ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας

Αναστασιάδης: Αδικαιολόγητες οι φοβίες των Τουρκοκυπρίων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ