ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντεπίθεση η Ολλανδία - Η Τουρκία προκαλεί «εμφύλιο» στη Γαλλία

Στην αντεπίθεση η Ολλανδία - Η Τουρκία προκαλεί «εμφύλιο» στη Γαλλία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία με αφορμή την απαγόρευση εκστρατείας σε Τούρκους πολιτικούς και αξιωματούχους για την προώθηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Η κόντρα έχει πάρει προσωπικές διαστάσεις ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μαρκ Ρούτε έπειτα και από την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας από την Ολλανδία. Ο μεν Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε «μπανανία» την Ολλανδία, ο δε Ολλανδός Πρωθυπουργός απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία ώστε να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μία διπλωματική κρίση.

«Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Χάγη.

«Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα», πρόσθεσε.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έκανε για «απομεινάρια του ναζισμού» μετά την απέλαση της υπουργού Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ.

erdogan

(Πηγή: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS)

«Κρατείστε την ψυχραιμία σας. Βρίσκεστε εδώ στην Ολλανδία, έχουμε μία εξαιρετική κοινωνική ζωή στην οποία ένα τεράστιο μέρος των ολλανδών τουρκικής καταγωγής είναι ενσωματωμένο», δήλωσε σε μήνυμά του προς τον πληθυσμό.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Ολλανδία «θα πληρώσει» για ό,τι έγινε. Όμως για τον Μαρκ Ρούτε, «τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση» της κατάστασης.

«Φυσικά, εάν η Τουρκία συνεχίσει να μιλά με εμπρηστικό τρόπο για την Ολλανδία, θα πρέπει να εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στην υπουργό που απελάθηκε είπε: «Θέλαμε να μείνει μακριά. Αυτό οδήγησε σε χάος και στις σκηνές που είδαμε χθες στο κέντρο του Ρότερνταμ.

Αντίθετη στάση από την Γαλλία

Στο επίκεντρο, εκτός από την Ολλανδία, έχουν μπει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς παρόμοιες τουρκικές συγκεντρώσεις ματαιώθηκαν στη Γερμανία, την Αυστρία, και την Ελβετία.

Όμως εντύπωση προκάλεσε η στάση της Γαλλία που ουσιαστικά στήριξε την Τουρκία και επέτρεψε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβόσογλου να συναντηθεί με τοπική τουρκική Ένωση. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε τη Γαλλία που επέτρεψε την επίσκεψή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Μετς και τη συνεχάρη που «δεν έπεσε στην παγίδα».

tttt

(Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler)

Ωστόσο αυτό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας, με την αντιπολίτευση, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, να εξαπολύει πυρά κατά του προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

«Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Όχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για ρήγμα «κατά τρόπο κατάφωρο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

«Μία κοινή θέση θα έπρεπε να υπερισχύσει στη διαχείριση των τουρκικών αιτημάτων. Η γαλλική κυβέρνηση όφειλε να εμποδίσει τη διεξαγωγή αυτής της συγκέντρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ttttttttttt

(Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler)

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ενόχλησαν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» . «Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας, των αξιών μας», είπε.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας απάντησε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος επικαλέσθηκε την «ελευθερία του συναθροίζεσθαι».

Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν δήλωσε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να απαγορεύει εκ προοιμίου μία συζήτηση παρά τις διαφωνίες με τον Ερντογάν». Όμως «πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στη λογική. Όταν η Γερμανία ή η Ολλανδία αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την οργάνωση συζήτησης, η σύγκριση με τους ναζί κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένη».

Διαβάστε επίσης:

Το μυστικό πίσω από την κρίση της Ευρώπης με την Τουρκία - Ποιους εξυπηρετεί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ