ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία κατά Ερντογάν για τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ

Γερμανία κατά Ερντογάν για τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τέθηκε το ερώτημα πώς ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να γνωρίζει ότι ο συλληφθείς δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, είναι κατάσκοπος, προτού καν δικαστεί από την τουρκική δικαιοσύνη.

«Εάν η Τουρκία είναι πραγματικά ένα κράτος δικαίου όπως διατείνεται ο κύριος Ερντογάν, διερωτώμαι πώς εκείνος γνωρίζει ήδη και μπορεί να το λέει πριν από την έναρξη της δίκης ότι ο Ντενίζ Γιουτζέλ είναι τρομοκράτης και κατάσκοπος» ήταν η απάντηση του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel όπου παραχώρησε συνέντευξη η οποία θα δημοσιευτεί αύριο.

Το Βερολίνο επισημαίνει επιπλέον ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι ο Γιουτζέλ εργαζόταν ως κατάσκοπος της Γερμανίας είναι «απόλυτα αβάσιμος».

Το Der Spiegel έγραψε εξάλλου ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υποσχέθηκε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προξενική πρόσβαση στον Γιουτζέλ σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ τους την 4η Μαρτίου αλλά η Άγκυρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

«Θα ήταν απογοητευτικό εάν δεν μπορούσαμε πλέον να βασιζόμαστε στον λόγο του Τούρκου πρωθυπουργού» τόνισε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ συνελήφθη τον περασμένο κατηγορούμενος για προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση βίας.

Ο 43χρονος δημοσιογράφος, γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, έχει προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ