ΚΟΣΜΟΣ

O Γκάμπριελ αντίθετος από τη Μέρκελ: «Ναι στις επενδύσεις όχι στη λιτότητα»

O Γκάμπριελ αντίθετος από τη Μέρκελ: «Ναι στις επενδύσεις όχι στη λιτότητα»
REUTERS/Axel Schmidt

Αντίθετος από την πολιτική της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς δηλώνει πως η Γερμανία πρέπει να στείλει ένα νέο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι ότι «οι επενδύσεις είναι πιο σημαντικές από τη λιτότητα».

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι για να μεταφέρει το μήνυμα του αυτό, το Βερολίνο θα πρέπει να προσφερθεί να αυξήσει περαιτέρω την συνεισφορά του στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη.

Όπως υποστήριξε ο Γκάμπριελ, η γερμανική οικονομία θα επωφεληθεί σημαντικά από την άνοδο του επιπέδου επενδύσεων στην Ευρώπη.

Έξι μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές και με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, τα σχόλια του Γκάμπριελ αποτελούν μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να διαχωρίσουν την θέση τους από την τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, που υποστηρίζουν οι συντηρητικοί της Μέρκελ, σχολιάζει το Reuters.

«Κάθε ευρώ που διαθέτουμε στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό επιστρέφει πίσω σε εμάς αρκετές φορές, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο», υπογραμμίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με απόσπασμα του άρθρου το προδημοσιεύεται στον ιστότοπο της εφημερίδας.

Παράλληλα ο Γκάμπριελ επέκρινε τους συντηρητικούς ότι «κηρύττουν την λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαίους εταίρους, ενώ η ίδια η Γερμανία πέτυχε να μεταρρυθμίσει την ίδια της οικονομία μόνο μετά τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και την αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων της χώρας», σημειώνοντας πως:

Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν μια οικονομικά ισχυρή Γερμανία που σήμερα είναι ικανή να τηρήσει εύκολα τους δημοσιονομικούς κανόνες και να μειώσει τον δανεισμό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ