ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Η επίθεση στη Συρία ήταν απάντηση στην βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ (vid)

Τίλερσον: Η επίθεση στη Συρία ήταν απάντηση στην βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ (vid)
REUTERS/Umit Bektas

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την πυραυλική επίθεση των Αμερικανών σε βάση της Συρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Ρεξ Τίλερσον, λίγες ώρες πριν βρεθεί στη Μόσχα, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον ρόλο της Ρωσίας στην χημική επίθεση, η οποία σκότωσε περισσότερους από 80 αμάχους στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Δεν είναι σαφές αν η Ρωσία απέτυχε να λάβει σοβαρά αυτή της την υποχρέωση ή αν ήταν ανίκανη. Αλλά αυτή η διαφοροποίηση δεν μετρά για τους νεκρούς», είπε ο Τίλερσον αναφερόμενος στην αδυναμία της Μόσχας να εμποδίσει τον σύμμαχο της Μπασάρ αλ Άσαντ να εξαπολύσει την χημική επίθεση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να εκτοξεύσει 59 πυραύλους τόμαχοκ κατά της αεροπορικής βάσης, που ήλεγχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, κάνοντας λόγο για έναν «σαφές μήνυμα στην βαρβαρότητα του καθεστώτος Άσαντ».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να επαναληφθεί. Για να είμαστε ξεκάθαροι, η στρατιωτική μας κίνηση ήταν άμεση απάντηση στην βαρβαρότητα του καθεστώς Άσαντ»

Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ παραμένει η οριστική εξάλειψη της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον Τίλερσον, που είπε: «Προτεραιότητα των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ παραμένει η ήττα του Ι.Κ.»

Στα πλαίσια της Συνόδου των G7, που γίνεται στην Τοσκάνη της Ιταλίας, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την πλήρη στήριξη των συμμάχων της χώρας του σε αυτή την μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Καλούμε τους συμμάχους μας στην Σύνοδο των G7 να υποστηρίξουν την μάχη κατά του ΙΚ μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης και της Ράκα», είπε και συμπλήρωσε:

.

«Είτε στο Ιράκ είτε την Συρία ή στο έδαφος άλλων χωρών πρέπει να εξαλείψουμε το Ισλαμικό Κράτος».

Η υποστήριξη από πλευράς των G7 χαρακτηρίστηκε από τον Τίλερσον ως «εξαιρετικής σημασίας» για την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία και την επαναφορά της ειρήνης στη χώρα.

«...θα χρειαστούμε την άμεση συμμετοχή των G7 ώστε να δοθεί λύση στην εμπόλεμη κατάσταση, να προστατευθούν οι πολίτες και να αρχίσει η ανοικοδόμηση, που σταδιακά θα οδηγήσει στην κανονικότητα μιας ενωμένης Συρίας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ