ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μελανσόν ρωτά τους υποστηρικτές του: «Μακρόν, άκυρο ή αποχή»

Ο Μελανσόν ρωτά τους υποστηρικτές του: «Μακρόν, άκυρο ή αποχή»
REUTERS/Stephane Mahe

Την γνώμη των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων που τον υποστήριξαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας ζητά ο Αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμα τους κινήματός του «Ανυπότακτη Γαλλία», αναφορικά με την στάση που θα κρατήσουν την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Ο Μελανσόν είναι ο μοναδικός από τους υποψηφίους που συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 5% στις εκλογές της 23ης Απριλίου, όπου αναδείχθηκαν νικητές ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροξεξιά Μαρίν Λεπέν, και δεν έχει δηλώσει την υποστήριξη του στον Μακρόν, γεγονός που έχει πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις.

«Κανείς από εμάς δεν θα ψηφίσει Ακροδεξιά. Σημαίνει όμως αυτό ότι πρέπει να δώσουμε κατεύθυνση ψήφου;», αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει την πλατφόρμα διαβούλευσης, όπου οι υποστηρικτές του Μελανσόν καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Μακρόν, άκυρο ή αποχή;».

Η ψηφοφορία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 2 Μαΐου, όταν θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα. Πέντε μέρες αργότερα Μακρόν και Λεπέν θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της IFOP, το 48% των ψηφοφόρων του Ζ.Λ. Μελανσόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν, το 33% θα απέχει από τον β' γύρο και το 19% θα ψηφίσει την Μαρίν Λεπέν.

mele

Ο υποψήφιος της Αριστεράς κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε επισημάνει πως δεν προτίθεται να υποστηρίξει τον Μακρόν και θα σταθεί απέναντι «τόσο στην υποψήφια της Ακροδεξιάς, όσο και στον υποψήφιο της ακραίας οικονομικής ολιγαρχίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ