ΚΟΣΜΟΣ

Ταξιδιωτική οδηγία για όλη την Ευρώπη εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ταξιδιωτική οδηγία για όλη την Ευρώπη εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
REUTERS/Tami Chappell/File Photo

Την προσοχή των Αμερικανών πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη εφιστά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο, εξαιτίας της συνεχιζόμενης τρομοκρατικής απειλής.

Στην σχετική ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται στα πρόσφατα περιστατικά σε Γαλλία, Ρωσία, Σουηδία και Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας πως Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, μια ήπειρο στην οποία παρατηρείται έξαρση τρομοκρατικών επιθέσεων, από το 2014.

Η προηγούμενη ταξιδιωτική οδηγία που είχε εκδώσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για την Ευρώπη, ενόψει της χειμερινής περιόδου διακοπών, έληξε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως η νέα ταξιδιωτική οδηγία δεν εκδόθηκε με αφορμή μια συγκεκριμένη απειλή, αλλά στη διαπίστωση ότι ο κίνδυνος επιθέσεων είναι συνεχής, και μάλιστα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου διακοπών. Τα λεγόμενα του αμερικανού αξιωματούχου έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι αριθμοί, καθώς σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας διαχείρισης κινδύνων, ασφαλίσεων και επενδύσεων Aon, ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στον κόσμο αυξήθηκε κατά 14% το 2016 σε σχέση με το 2015 και κατά 175% σε ό,τι αφορά τις δυτικές χώρες.

Η συγκεκριμένη οδηγία, που λήγει την 1η Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις που φιλοξενούν κυβερνητικές υπηρεσίες, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώροι προσευχής, πάρκα, αεροδρόμια και άλλες τοποθεσίες είναι πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ