ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: «Ο Θεός μου είπε να το κάνω», είπε ο δράστης (pics&vid)

Νέα Υόρκη: «Ο Θεός μου είπε να το κάνω», είπε ο δράστης (pics&vid)
REUTERS/Stephanie Keith

Μία 18χρονη γυναίκα, η Alyssa Elsman, έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον 22 τραυματίστηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν ένα αυτοκίνητο χτύπησε πεζούς στην Times Square στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις σκηνές πανικού που έζησαν όταν το κόκκινο σεντάν, μάρκας Honda, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο, παρασύροντας τους πεζούς.

Το όχημα προσέκρουσε σε μια κολώνα και σταμάτησε στη διασταύρωση της 45ης Οδού με την Μπρόντγουεϊ.

Συνελήφθη ο δράστης - «Ο Θεός μου είπε να το κάνω», είπε στην αστυνομία

Ο 26χρονος Richard Rojas, ήταν ο οδηγός του Honda που έσπειρε τον πανικό στην Times Square. Όπως αναφέρει το CNNi, ήταν υπό την επήρεια ουσίας PCP που προκαλεί παραισθήσεις. Μάλιστα ανέφερε στην αστυνομία ότι άκουγε φωνές στο κεφάλι του και ότι «ο Θεός μου είπε να το κάνω». Ο δράστης, ο οποίος έχει ψυχολογικά προβλήματα, είπε στους αστυνομικούς ότι περίμενε να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν, ανέφερε μία πηγή στο CNNi.

Στο παρελθόν είχε συλληφθεί δύο φορές, μία το 2008 και μία το 2015, για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, δήλωσε ο Επίτροπος της Νέας Υόρκης, James O’ Neil. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, ο 26χρονος είναι πρώην στρατιωτικός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το περιστατικό συνδέεται με τρομοκρατική ενέργεια».

Το αυτοκίνητο ήταν «εκτός ελέγχου»

«Πριν το αυτοκίνητο πέσει πάνω στους πεζούς, ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ένας αξιωματικός που βρισκόταν στο σημείο. Αλλά και οι αυτόπτες μάρτυρες σοκάρουν με τις περιγραφές τους: Η σκηνή ξεκίνησε με το άκουσμα των ελαστικών στο δρόμο και τελείωσε με κραυγές και πανικό, λένε χαρακτηριστικά.

Ο 20χρονος Harlem δήλωσε στο CNNi ότι είδε το αυτοκίνητο πάνω στο πεζοδρόμιο την ώρα που περπατούσε και ήταν καθ’ οδόν για τη δουλειά του: «Υπήρχε πολύς κόσμος εκεί που απολάμβανε την καλή μέρα. Ξαφνικά άκουσα μία κραυγή και είδα ένα αυτοκίνητο να πέφτει πάνω στους ανθρώπους. Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι κάποιος το έκανε εσκεμμένα. Φοβήθηκα για τη ζωή μου».

Η Elizabeth Long τόνισε στο CNNi ότι περπατούσε προς ένα καφέ όταν είδε ένα αυτοκίνητο να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πεζοδρόμιο. Άρχισε να ουρλιάζει και ενστικτωδώς μπήκε σε ένα κτίριο και σώθηκε.

Όταν βγήκε ξανά έξω στο πεζοδρόμιο είδε τουλάχιστον έξι άτομα να βρίσκονται στο έδαφος. «Είμαι συγκλονισμένη. Δύο από τους ανθρώπους που είδα ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Προσπαθούσαμε να ειδοποιήσουμε την αστυνομία ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες».

Η άτυχη 18χρονη που έχασε τη ζωή της

Η Alyssa Elsman βρισκόταν στη Νέα Υόρκη με τις αδελφές της, τη μητέρα της και τον φίλο της για διακοπές. «Ήταν πολύ προσεκτική, φωτεινή, ευχάριστη κοπέλα», λέει ο διευθυντής του σχολείου στο οποίο φοίτησε η άτυχη 18χρονη που έχασε τη ζωή της.

Car barrels into pedestrians in New York's Times Square, By Ray Sanchez, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ