ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση «κορυφής» του Πάπα Φραγκίσκου με τον Ντ.Τραμπ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση «κορυφής» του Πάπα Φραγκίσκου με τον Ντ.Τραμπ
REUTERS/Evan Vucci/Pool REUTERS/Alessandra Tarantino/pool

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Βατικανό. Η συνομιλία των δύο πλευρών είχε διάρκεια είκοσι πέντε λεπτών.

 

 

Της συνάντησης ακολούθησε η παραδοσιακή ανταλλαγή των δώρων και στην συνέχεια αναμένεται η έκδοση ενός λιτού ανακοινωθέντος από μέρους του Βατικανού.

Τα κύρια σημεία στα οποία θεωρείται πιθανό να αναφέρθηκαν ο πάπας και ο κ. Τραμπ είναι το μεταναστευτικό και οι τόσες εστίες εντάσεων και πολέμων σε διεθνή κλίμακα.

Το χρονικό της σύντασης «κορυφής»

Ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μελάνια και την κόρη του Ιβάνκα, πέρασε το κατώφλι του Αποστολικού Παλατιού όπου τον υποδέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος και ξεκίνησε η συνάντησή τους.

2017 05 24T074952Z 1868581188 RC1BB878C990 RTRMADP 3 USA TRUMP POPE

(REUTERS/Alessandra Tarantino/pool)

Η συνάντηση των δύο ανδρών έχει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων και των οξύτατων χαρακτηρισμών που είχαν ανταλλάξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Ποντίφικα πως ένας άνθρωπος που σκέφτεται να αναγείρει τείχη και όχι γέφυρες "δεν είναι χριστιανός", αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Από την πλευρά του ο Τραμπ έχει πει ότι είναι "επαίσχυντο" για τον Πάπα, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των δύο δισ. καθολικών στον κόσμο, να εκφράζει αμφιβολία για την πίστη του.

"Όταν και εάν το Βατικανό βρεθεί υπό επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο, όπως ξέρουν όλοι, αποτελεί το ύψιστο τρόπαιο για το ISIS, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο Πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είχε γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ", είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος, λίγο πριν την νίκη του στις εκλογές.

Πάντως ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως θα είναι "ειλικρινής" με τον Τραμπ αλλά ότι δεν θέλει να τον κρίνει προτού ακούσει τις απόψεις του αυτοπροσώπως.

Μάλιστα σε ένα tweet του χθες ο Πάπας, τονίζει το πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος. «Ο διάλογος μας επιτρέπει να κάνουμε σχέδια για το μέλλον από κοινού. Μέσα από τον διάλογο μπορούμε να χτίσουμε την ειρήνη και να φροντίσουμε τους πάντες».

Στόχος της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στο Βατικανό, μετά τις επαφές του με ηγέτες μουσουλμανικών κρατών στη Σαουδική Αραβία και περιηγήσεις σε ιερούς χώρους στην Ιερουσαλήμ, είναι μεταξύ άλλων να τονίσει πως η συνεργασία μεταξύ των τριών κύριων θρησκειών μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή των ισλαμιστών μαχητών.

"Θεωρούμε πως το ταξίδι αυτό είναι απαραίτητο για να φέρουμε σε επαφή τη μουσουλμανική πίστη, την εβραϊκή πίστη και κατόπιν την καθολική πίστη, τη χριστιανική πίστη", είπε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τη Ρώμη.

"Φέρνοντας όλους μαζί, μπορείς πραγματικά να οικοδομήσεις έναν συνασπισμό και να δείξεις ότι δεν είναι μουσουλμανικό πρόβλημα, δεν είναι εβραϊκό πρόβλημα, δεν είναι καθολικό πρόβλημα, δεν είναι χριστιανικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι παγκόσμιο πρόβλημα", είπε το στέλεχος.

Σημειώνεται πάντως πως αρχικά ο Τραμπ δεν σκόπευε να σταματήσει στη Ρώμη κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο μερικοί στο Βατικανό θεώρησαν προσβλητικό. Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό κατάφερε να του κλείσει συνάντηση με τον Πάπα στις 9:30 π.μ. ώρα Ελλάδας, που αποτελεί ασυνήθιστη ημέρα και ιδιαίτερα πρωινή ώρα, καθώς τις Τετάρτες στις 10:00 π.μ. ο πάπας έχει την εβδομαδιαία συνάντησή του με το κοινό, στην πλατεία του Άγιου Πέτρου.

«Σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Μέση Ανατολή ήταν ωραία. Δουλεύουμε σκληρά για την ειρήνη. Είμαστε σε καλό δρόμο. Πάμε στο Βατικανό και τον Πάπα και μετά G7 και ΝΑΤΟ», έγραψε ο Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter κατά την αναχώρησή του για το Βατικανό.

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ θα συνεχίσει για Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, με τελευταία στάση πριν την επιστροφή του στις ΗΠΑ στη Σικελία, για να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ