ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σύλληψη υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ

Νέα σύλληψη υπόπτου για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ
REUTERS/ NEIL HALL

Ένας πέμπτος άνθρωπος συνελήφθη σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους 22 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 50, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά. Η Βρετανία από την Τρίτη βρίσκεται στον μέγιστο συναγερμό, καθώς όπως δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δεν αποκλείεται μια δεύτερη επίθεση άμεσα.

Ο άνδρας, ο οποίος κουβαλούσε ένα πακέτο, συνελήφθη στην πόλη Wigan, 27 χιλιόμετρα δυτικά του Μάντσεστερ.

«Συλλάβαμε έναν άνθρωπο στο Wigan το απόγευμα σε σχέση με την έρευνα που διεξάγεται για το τραγικό περιστατικό στο Manchester Arena», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μάντσεστερ και πρόσθεσε: «Όταν τον συλλάβαμε, ο άντρας κουβαλούσε ένα πακέτο, το οποίο και εξετάζουμε αυτή τη στιγμή».

Αμέσως μετά την ταυτοποίηση του καμικάζι της επίθεσης ως του 22χρονου Σαλμάν Αμπεντι, οι βρετανικές Αρχές ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη πιθανών συνεργών του, οι οποίοι ίσως τον βοήθησαν να φτιάξει την βόμβα.

Εξάλλου, νωρίτερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ είχε εκφράσει τη βεβαιότητα πως η τρομοκρατική επίθεση δεν ήταν χτύπημα «μοναχικού λύκου», αλλά ότι εμπλέκεται ολόκληρο δίκτυο προσώπων.

«Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για δίκτυο», είπε ο Ian Hopkins σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα, ενημερώνοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στην ευρύτερη περιοχή.

«Η ανησυχία είναι πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που τον βοήθησαν να φτιάξει την βόμβα. Το να φτιάξεις μια βόμβα τέτοιου είδους απαιτεί ικανότητες και εμπειρία», τόνισε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές στην Τρίπολη της Λιβύης συνέλαβαν τον αδερφό του μακελάρη, τον 20χρονο Hashem Abedi, ως ύποπτο για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ