ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση-Σε ύψιστο συναγερμό η Βρετανία

Μέι: Μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση-Σε ύψιστο συναγερμό η Βρετανία
REUTERS/ DARREN STAPLES

Το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού στην πεντάβαθμη κλίμακα της χώρας, δήλωσε αργά το βράδυ της τρίτης η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μια μέρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena, που είχε ως αποτέλεσμα 22 νεκρούς και 50 τραυματίες.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ομάδα ατόμων που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ», τόνισε η Μέι με δήλωσή της που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Όπως τόνισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής «δεν σημαίνει απλά ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή, αλλά μια επιπλέον επίθεση μπορεί να είναι άμεση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίξουν το έργο της αστυνομίας για την ασφάλεια βασικών τοποθεσιών και στρατιώτες θα παραταχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

may

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράφει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της επίθεσης στο Μάντσεστερ Αρένα Πηγή: Reuters

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μάντσεστερ ταυτοποίησε ως καμικάζι της επίθεσης τον 22χρονο Βρετανό υπήκοο με καταγωγή από τη Λιβύη Σαλμάν Αμπεντί.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο ύποπτος για την διενέργεια της επίθεσης χθες βράδυ είναι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί», ανέφερε ο διευθυντής της αστυνομίας του Μάντσεστερ, Ian Hopkins μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστώσουν εάν δρούσε μόνος του ή ήταν μέρος ευρύτερου δικτύου.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν έναν 23χρονο άντρα που φαίνεται πως έχει σχέση με την αιματηρή επίθεση. Ακόμη ένας άντρας συνελήφθη κατά την διάρκεια του συναγερμού που σήμανε στο εμπορικό κέντρο Arndale, το οποίο εκκενώθηκε μετά από μαρτυρίες για πυροβολισμούς.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο απείλησε ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις, ενώ πολλοί υποστηρικτές του ISIS παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ