ΚΟΣΜΟΣ

Οι βρετανικές Αρχές σκιαγραφούν το προφίλ του καμικάζι του Μάντσεστερ

Οι βρετανικές Αρχές σκιαγραφούν το προφίλ του καμικάζι του Μάντσεστερ
twitter

Το προφίλ του "Καμικάζι" του Μάντσεστερ σκιαγραφούν τώρα τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο βρετανικός τύπος, δεν πρόκειται για έναν περιθωριακό μετανάστη δεύτερης γενιάς αλλά για έναν νέο που είχε όλες τις ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή στην Μ. Βρετανία. Πήγαινε σε ένα καλό σχολείο και ζούσε ένα από τα πλουσιότερα προάστια.

Ο 22χρονος καμικάζι Σαλμάν Αμπέντι από τη Λιβύη ήταν φανατικός υποστηρικτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν χαμηλών τόνων, κάπνιζε κάνναβη, ανήκε σε θρησκευόμενη οικογένεια και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα.

PROD 25 5 2017 2559JPG

Γεννήθηκε το 1994 στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεφύγουν από το καθεστώς Καντάφι.

Ο πατέρας του Ramadan Abedi, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της Αλ Κάιντα είναι φύλακας ασφαλείας. Η οικογένεια έζησε αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια μετακόμισε στο Μάντσεστερ, στο εύπορο προάστιο Fallowfield.

Οι γονείς επέστρεψαν στη Λιβύη όταν κατέρρευσε το καθεστώς Καντάφι, το 2011.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ο Σαλμάν Αμπέντι πήγε στο σχολείο "Burnage Academy for Boys" και στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές εμπορίου και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Salford, κοντά στο Μάντσεστερ. Ωστόσο, είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στο δεύτερο έτος.

Οι φίλοι του που μίλησαν στο BBC επιβεβαίωσαν ότι ήταν θερμός υποστηρικτής της Γιουνάιτεντ, ότι ο έπαιζε καλό ποδόσφαιρο ενώ του άρεσε να καπνίζει κάνναβη.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ριζοσπαστικοποιήθηκε αρκετά πρόσφατα. Ένας φίλος του από το σχολείο αναφέρει ότι ο Σαλμάν «πριν από τρεις εβδομάδες πήγε στη Λιβύη και επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες».

1

Η Telegraph γράφει ότι σύχναζε σε ένα τζαμί στο Μάντσεστερ, το οποίο βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών καθώς πιστεύουν ότι συγκεντρώνει χρήματα για το τζιχάντ.

Ο Αμπέντι ήταν ελάχιστα γνωστός τη γειτονιά. Οι γείτονες περιγράφουν ένα ψηλό αδύνατο αγόρι που ντυνόνταν κατά το αυστηρό ισλαμικό τυπικό . Αντίθετα, ο αδερφός του Ισμαέλ ήταν πιο κοινωνικός και δημοφιλής. Ήταν μάλιστα υπεύθυνος σε ένα σχολείο Κορανίου του τοπικού τζαμιού στο Didsbury, το Manchester Islamic Centre. ενώ, και ο πατέρας του δράστη καλούσε τους πιστούς για προσευχή.

Όπως ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd ο δράστης ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και «πιθανότατα δεν έδρασε μόνος».

Ήταν ενήμερες οι Αρχές;

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ οι αρχές είχαν ενημερωθεί για τις βλέψεις του Αμπέντι, καθώς φέρεται να έλεγε στους φίλους του ότι «το να είναι κανείς βομβιστής αυτοκτονίας είναι ΟΚ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές ενημερώθηκαν πέντε φορές από πέντε διαφορετικούς φίλους του που κάλεσαν την ειδική «κόκκινη γραμμή» της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να ενημερώσουν για την επικινδυνότητά του.

2

Ο πατέρας, η μητέρα, και τα τρία αδέρφια του Αμπέντι είναι υπό κράτηση. Ο ένας αδερφός του φέρεται να ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στη Λιβύη, ενώ ο δεύτερος αδερφός του φέρεται να γνώριζε τι ετοίμαζε ο Αμπέντι. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, πάντως, η μητέρα του ήταν το τελευταίο πρόσωπο που μίλησε πριν την επίθεση. Ενώ, η αδερφή του, δήλωσε πως ο Αμπέντι δεν άντεχε άλλο να βλέπει τους μουσουλμάνους και ειδικά τα μικρά παιδιά να σκοτώνονται, και ήθελε να πάρει εκδίκηση.

Τώρα, οι αρχές ψάχνουν να βρουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ και των επιθέσεων στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ