ΚΟΣΜΟΣ

Υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία

Υποβαθμίστηκε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία
REUTERS/Peter Nicholls

Η Βρετανία υποβάθμισε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας από «κρίσιμο» σε «σοβαρό», σχεδόν μία εβδομάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ενώ είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι πήρε την απόφαση να μειώσει το επίπεδο συναγερμού, μετά και την ουσιαστική αστυνομική δραστηριότητα που καταγράφηκε κατά το τελευταίο 24ωρο στην Βρετανία, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας στην χώρα. Ξεκαθάρισε πάντως πως ο κίνδυνος της τρομοκρατικής απειλής παραμένει.

«Το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας είναι “σοβαρό”, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας νέας επίθεσης παραμένει μεγάλη. Η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οι ένοπλοι στρατιώτες, που είχαν αναπτυχθεί στη χώρα από την περασμένη Τρίτη, πρόκειται να αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται από τους δρόμους τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά και την απόφαση το επίπεδο ασφαλείας να επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ.

Την ίδια ώρα οι Αρχές της χώρας συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις έρευνες για τον εντοπισμό του ευρύτερου τρομοκρατικού δικτύου που εκτιμούν ότι παρείχε στήριξη στον νεαρό βομβιστή για να πραγματοποιήσει το χτύπημά του. Μάλιστα το Σάββατο έγιναν δύο ακόμη συλλήψεις στο πλαίσιο των ερευνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ