ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν την Αίγυπτο είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη

Οι τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν την Αίγυπτο είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Οι τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε Κόπτες χριστιανούς προσκυνητές σε ένα μοναστήρι στην Αίγυπτο είχαν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα στη Λιβύη. Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, σε επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον.

«Υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες και αποδείξεις» ότι οι τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν στα στρατόπεδα αυτά, είπε ο Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Σημειώνεται πως την ευθύνη για την επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 29 άνθρωποι, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Σε αντίποινα, οι αιγυπτιακές δυνάμεις βομβάρδισαν στρατόπεδα τζιχαντιστών στην Ντέρνα της Λιβύης.

«Η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να πλήξει στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών παντού, τόσο στο έδαφός της όσο και στο εξωτερικό», διαβεβαίωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Όπως έγινε επίσης γνωστό το Σάββατο, οι αεροπορικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, συμμετείχαν σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές της Αιγύπτου. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, κατήγγειλε τους βομβαρδισμούς τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ