ΚΟΣΜΟΣ

Η διπλωματική κρίση στο Κατάρ και το tweet του Τραμπ

Η διπλωματική κρίση στο Κατάρ και το tweet του Τραμπ
REUTERS/JONATHAN ERNST

Φως στη διαφαινόμενη συμπαράταξη της Ουάσιγκτον με το Ριάντ στο θέμα του Κατάρ -δηλαδή τη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της μικροσκοπικής χώρας του Κόλπου και επτά αραβικών κρατών- αλλά και πώς αυτή προέκυψε, έριξε με tweet του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του σε χώρες του Κόλπου ο Πρόεδρος Τραμπ υπογραμμίζει ότι εκείνοι οι οποίοι του υπέδειξαν το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου ως χρηματοδότη του εξτρεμισμού ήταν οι ίδιοι οι Άραβες ηγέτες. Γράφει συγκεκριμένα: «Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή, δήλωσα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ριζοσπαστικής Ιδεολογίας. Οι ηγέτες έδειξαν προς το Κατάρ – δείτε!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα -και ενώ ήδη το Κουβέιτ έχει αναλάβει δράση σε ρόλο μεσολαβητή για να διευθετηθεί η κρίση- η Ουάσιγκτον είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

«Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε και συμπλήρωσε: "Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε".

Εξάλλου, χθες, Δευτέρα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε χαρακτηρίσει «απίστευτα σημαντική» τη συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες του Κόλπου, λέγοντας:

Όλες μας οι σχέσεις στον Κόλπο είναι απίστευτα σημαντικές και βασιζόμαστε στα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές τους το συντομότερο.

Οι χώρες που έχουν προχωρήσει σε "αποκλεισμό" του Κατάρ είναι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη, το Μπαχρέιν αλλά και οι Μαλδίβες. Ο λόγος είναι ότι κατηγορούν την χώρα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Αλ-Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Τι προβλέπει το εμπάργκο κατά του Κατάρ

  • Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
  • Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
    Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
  • Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
  • Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
  • Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
  • Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ