ΚΟΣΜΟΣ

Ο μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αποφάσισε να αλλάξει όνομα

Ο μακελάρης Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ αποφάσισε να αλλάξει όνομα
REUTERS/Gwladys Fouche

Ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ που σφαγίασε 77 ανθρώπους στο Όσλο και το νησάκι Ουτόγια το 2011, αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του και πλέον θα ονομάζεται Φιότολφ Χάνσεν.

Όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι άλλαξε όνομα. Είναι επίσημο», επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που είχε δώσει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Verdens Gang. Όταν ρωτήθηκε ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Μπρέιβικ σ' αυτήν την απόφαση, ο ίδιος είπε ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεων που έχει με τον πελάτη του.

Η αλλαγή έχει περαστεί στο ληξιαρχείο, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό πρακτορείο. Επίσης, η γεωργική εταιρεία "Breivik Geofarm", την οποία είχε ιδρύσει ο εξτρεμιστής προκειμένου μέσω αυτής να προμηθευτεί τα λιπάσματα με τα οποία κατασκεύασε μια βόμβα, φέρεται πλέον να ανήκει στον "Φιότολφ Χάνσεν".

Το επώνυμο Χάνσεν είναι πολύ συνηθισμένο στη Νορβηγία, όμως το μικρό όνομα "Φιότολφ" είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Ο 38χρονος Μπρέιβικ εκτίει ποινή 21 ετών κάθειρξης για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στις 22 Ιουλίου 2011 κοντά στο κοινοβούλιο στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια, σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Τότε, είχε δώσει στη δημοσιότητα το ιδεολογικό "μανιφέστο" του, υπογράφοντάς το με το όνομα «Άντριου Μπέργουικ».

Ο Μπρέιβικ, που κρατείται στην απομόνωση, σκοπεύει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας απέρριψε την Πέμπτη το αίτημά του να επανεξεταστεί η έφεσή που είχε υποβάλει ζητώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του στη φυλακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ