ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγή Μπρέιβικ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησής του

Προσφυγή Μπρέιβικ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κράτησής του
REUTERS/Gwladys Fouche/File Photo

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να προσφύγει ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο Νορβηγός που στις 22 Ιουλίου 2011 αιματοκύλησε πρώτα το Όσλο και στη συνέχεια το νησί Ουτόγια.

«Θα πάμε την υπόθεση στο Στρασβούργο» το συντομότερο δυνατό, τόνισε την Πέμπτη ο δικηγόρος του Μπρέιβικ, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νορβηγίας ότι δεν δέχεται να εξετάσει την προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Μπρέιβικ εκτίει ποινή φυλάκισης 21 ετών για τις επιθέσεις του στις 22 Ιουλίου του 2011, που άφησαν πίσω τους 77 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και τον Μάρτιο είχε προσφύγει στη νορβηγική Δικαιοσύνη καταγγέλοντας την απάνθρωπη-κατά δήλωσή του-μεταχείρισή του στη φυλακή.

Είχε μάλιστα προσφύγει στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως η απομόνωση στην οποία βρίσκεται είναι «μια μορφή βασανιστηρίων».

Ωστόσο τον Μάρτιο, το Εφετείο ανέτρεψε την ετυμηγορία που είχε εκδώσει το 2016 ένα κατώτερο δικαστήριο του Όσλο, σύμφωνα με την οποία η κράτηση του Μπρέιβικ σε συνθήκες σχεδόν απομόνωσης σ' ένα κελί τριών δωματίων ισοδυναμεί με «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ