ΚΟΣΜΟΣ

«Ποιος να το πίστευε;»: Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει τη νίκη Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές (pics)

«Ποιος να το πίστευε;»: Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει τη νίκη Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές (pics)
REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool

Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές «πρωταγωνιστεί» στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, στα οποία ωστόσο καταγράφεται και η αποχή – ρεκόρ.

Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «Ο Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Libération.

«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να το 'λεγε; Ένα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράζοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.

Πρόκειται για την «απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», γράφει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφηερίδας L'Alsace.

Όμως οι σχολιαστές επισημαίνουν το γεγονός ότι η αποχή σε ποσοστό ρεκόρ εμποδίζει το συμπέρασμα της πλήρους προσχώρησης του εκλογικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν.

«Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε "Macron-mania"», γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L'Opinion.

Τα οριστικά αποτελέσματα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L'Humanité, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης».

«Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».

Τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου

Le Figaro: «Ο Μακρόν Ολοταχώς για Συντριπτική πλειοψηφία»

figaro

L'Opinion: «Ο Μακρόν καθαρίζει το παιχνίδι»

Liberation : «L' OPA»

L' Humanite : «Βουλή Μπλέ Μακρόν»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ