ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά σε συμφωνία Συντηρητικοί - DUP: Αρνείται να σχολιάσει η Μέι

Κοντά σε συμφωνία Συντηρητικοί - DUP: Αρνείται να σχολιάσει η Μέι
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Αρνήθηκε να σχολιάσει η Τερέζα Μέι τις πληροφορίες που μεταδίδει το BBC ότι συνομιλίες  με την επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ  έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί, καθώς δεν απομένουν ανοιχτά ζητήματα. 

Η Φόστερ έγραψε στο Twitter πως οι συνομιλίες με την πρωθυπουργό πηγαίνουν καλά και πως ελπίζει να ολοκληρωθούν επιτυχώς σύντομα.

Νωρίτερα, το BBC μετέδωσε πως δεν απομένουν θέματα που να εκκρεμούν στις συνομιλίες της πρωθυπουργού με το DUP και πως, καθ' όσα γνωρίζει, η συμφωνία ανάμεσα στη Μέι και το βορειοϊρλανδικό κόμμα έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.

Η διαφαινόμενη συμφωνία πάντως, δεν αντιμετωπίζεται θετικά από όλο το φάσμα των Συντηρητικά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ εξέφρασε την ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ένα προτεσταντικό ενωτικό κόμμα στη Βόρεια Ιρλανδία για να σχηματισθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι.

«Ανησυχώ για τη συμφωνία. Έχω αμφιβολίες γι' αυτή», δήλωσε ο Μέιτζορ στο ραδιόφωνο του BBC.

download

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως η κύρια ανησυχία του είναι ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία μπορεί να βλάψει τη διαδικασία για την ειρήνευση της Βόρειας Ιρλανδίας, στην οποία, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η βρετανική κυβέρνηση διαδραματίζει έναν αμερόληπτο ρόλο.

Η Μέι συναντάται με την επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ για να συζητήσουν μια συμφωνία στήριξης στο κοινοβούλιο, όπου οι Συντηρητικοί της Μέι έχασαν την πλειοψηφία τους στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

2017 06 07T092113Z 1513842821 RC122D0CB8A0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY INTERNET

REUTERS/Ben Stansall/Pool

Η πολιτική συντάκτρια του BBC Λόρα Κίνσμπεργκ δήλωσε πως η Μέι μπορεί να συνάψει τη συμφωνία με το DUP σήμερα Τρίτη ή αύριο Τετάρτη.

«Εντός 36 ωρών θα υπάρχει μια κυβέρνηση που θα έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσαν πηγές τις οποίες η Κίνσμπεργκ επικαλείται χωρίς να κατονομάζει.

Προτεραιότητα της Αρλίν Φόστερ είναι η ενίσχυση της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου και η εξασφάλιση μιας καλής συμφωνίας για το Brexit, για τη Βόρεια Ιρλανδία.

2017 06 12T152758Z 1131913537 RC1AA16E2130 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Σε άρθρο της στη Belfast Telegraph, η Φόστερ απαρίθμησε τρεις προτεραιότητες, περιλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας στο Στόρμοντ.

«Επιμείναμε σε μια ξεκάθαρη πολιτική πλατφόρμα θέλοντας να ενισχύσουμε την Ένωση, να εργαστούμε για μια καλή συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρεί από την ΕΕ και δίνοντας την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λειτουργήσει και πάλι το Στόρμοντ προς όφελος όλων», έγραψε στο άρθρο της η Φόστερ και συμπλήρωσε:

Θα χρησιμοποιήσουμε τη θέση στην οποία θα βρεθούμε για να κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε.

2017 06 09T151153Z 530867550 RC15D3E00EE0 RTRMADP 3 BRITAIN ELECTION KINGMAKERS

REUTERS/Liam McBurney

Το Συντηρητικό Κόμμα της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χρειάζεται τις δέκα έδρες του DUP ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει και πάλι μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ