ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: προς σαρωτική νίκη το κόμμα του Μακρόν στο σημερινό β' γύρο

Γαλλία: προς σαρωτική νίκη το κόμμα του Μακρόν στο σημερινό β' γύρο
O Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ φεύγουν με τα ποδήλατά τους από το σπίτι τους στο Le Touquet, στη βόρεια Γαλλία REUTERS/Philippe Wojazer

Ευρεία πλειοψηφία στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δώσουν σήμερα, στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι Γάλλοι ψηφοφόροι, διευκολύνοντας έτσι τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρό τους με τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και κοινωνία που έχει εξαγγείλει. Από την άλλη, όμως, η, πιθανότατα, μεγάλη αποχή, θα περιπλέξει τη διαδικασία των αλλαγών που προωθεί καταδεικνύοντας ταυτοχρόνως τα όρια της νίκης του.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, η «Δημοκρατία Εμπρός», δηλαδή η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να εξασφαλίσει το 75 με 80% των εδρών της Βουλής. Καθώς το κόμμα του είναι πολύ καινούργιο -μόλις πριν ένα χρόνο συστάθηκε- περί τα ¾ των βουλευτών στη νέα βουλή θα είναι ‘πρωτόβγαλτοι’. Με άλλα λόγια, το ‘πρόσωπο’ της νέας βουλής θα είναι τελείως άλλο από αυτό των τελευταίων δεκαετιών όπου στο κάδρο κυριαρχούσαν η Δεξιά και οι Σοσιαλιστές.

Από την αντιπολίτευση, πρώτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί το κόμμα της Δεξιάς «Οι Ρεπουμπλικάνοι» εξασφαλίζοντας 90 με 95 έδρες από τις 577, ενώ προς κατάρρευση οδεύουν οι Σοσιαλιστές με μόλις 25 με 35 έδρες. Μεγάλη ήττα και για την ακροδεξιά («Εθνικό Μέτωπο») με τις δημοσκοπήσεις να τη φέρουν μεταξύ 1 και 6 εδρών.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, εμφανίζεται μεν να κερδίζει έδρα στη νέα βουλή, όμως οι δημοσκοπήσεις δεν διευκρινίζουν αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 15 που απαιτούνται για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο α' γύρος

Στην ψηφοφορία της 11ης Ιουνίου -η οποία σημαδεύτηκε από αποχή - ρεκόρ (51,29%)- η «Δημοκρατία Εμπρός» εξαφάνισε τα παραδοσιακά κόμματα με 32,3% των ψήφων, ακολουθούμενη με μεγάλη διαφορά από τη δεξιά (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%), τον ακροδεξιό σχηματισμό της Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, 13,2%) και την αριστερά που ήταν διαιρεμένη ανάμεσα σε διαφορετικά ρεύματα.

Οι αλλαγές που έρχονται

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, από αυτό το καλοκαίρι, τα νομοσχέδια θα αρχίσουν να διαδέχονται το ένα το άλλο: ο νόμος για ηθική στην πολιτική, ο νέος αντιτρομοκρατικός με σκοπό την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς και εκείνος που θα δίνει στην εκτελεστική εξουσία το πράσινο φως για την αλλαγή του κώδικα εργασιακών σχέσεων με διατάγματα. Θα ακολουθήσουν, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018, δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ