ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών - Προς σαρωτική νίκη το κόμμα του Μακρόν

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών - Προς σαρωτική νίκη το κόμμα του Μακρόν
REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Άνοιξαν τα 67.000 εκλογικά τμήματα στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Περισσότερα από 47 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όπου το ποσοστό αποχής --που έφθασε το 51,3% στον πρώτο γύρο-- αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, σε μια ένδειξη κόπωσης των ψηφοφόρων στο τέλος μιας επτάμηνης προεκλογικής εκστρατείας.

Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 18.00.

Προς σαρωτική νίκη το κόμμα Μακρόν

Ευρεία πλειοψηφία στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να δώσουν σήμερα, στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι Γάλλοι ψηφοφόροι, διευκολύνοντας έτσι τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρό τους με τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομία και κοινωνία που έχει εξαγγείλει. Από την άλλη, όμως, η, πιθανότατα, μεγάλη αποχή, θα περιπλέξει τη διαδικασία των αλλαγών που προωθεί καταδεικνύοντας ταυτοχρόνως τα όρια της νίκης του.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, η «Δημοκρατία Εμπρός», δηλαδή η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να εξασφαλίσει το 75 με 80% των εδρών της Βουλής. Καθώς το κόμμα του είναι πολύ καινούργιο -μόλις πριν ένα χρόνο συστάθηκε- περί τα ¾ των βουλευτών στη νέα βουλή θα είναι ‘πρωτόβγαλτοι’. Με άλλα λόγια, το ‘πρόσωπο’ της νέας βουλής θα είναι τελείως άλλο από αυτό των τελευταίων δεκαετιών όπου στο κάδρο κυριαρχούσαν η Δεξιά και οι Σοσιαλιστές.

Από την αντιπολίτευση, πρώτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί το κόμμα της Δεξιάς «Οι Ρεπουμπλικάνοι» εξασφαλίζοντας 90 με 95 έδρες από τις 577, ενώ προς κατάρρευση οδεύουν οι Σοσιαλιστές με μόλις 25 με 35 έδρες. Μεγάλη ήττα και για την ακροδεξιά («Εθνικό Μέτωπο») με τις δημοσκοπήσεις να τη φέρουν μεταξύ 1 και 6 εδρών.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, εμφανίζεται μεν να κερδίζει έδρα στη νέα βουλή, όμως οι δημοσκοπήσεις δεν διευκρινίζουν αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 15 που απαιτούνται για να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ψήφισε στη Χάβρη

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ψήφισε νωρίς το πρωί σε ένα σχολείο στο κέντρο της Χάβρης, πόλης της οποίας ήταν δήμαρχος.

Φορώντας μπλε σκούρο κοστούμι, ο πρώην δήμαρχος της Χάβρης από το 2010 έως το 2017, έφθασε οδικώς μαζί με τη σύζυγό του Εντίτ Σαμπρ και τον φρουρό του.

Ο Εντουάρ Φιλίπ ψήφισε ηλεκτρονικά, καθώς η πόλη της Χάβρης έχει εξοπλιστεί με μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το 2005.

Ο ένοικος του Ματινιόν δεν έκανε καμία δήλωση. Θα αναχωρήσει για το Παρίσι νωρίς το απόγευμα.

Ο α' γύρος

Στην ψηφοφορία της 11ης Ιουνίου -η οποία σημαδεύτηκε από αποχή - ρεκόρ (51,29%)- η «Δημοκρατία Εμπρός» εξαφάνισε τα παραδοσιακά κόμματα με 32,3% των ψήφων, ακολουθούμενη με μεγάλη διαφορά από τη δεξιά (Οι Ρεπουμπλικάνοι, 21,5%), τον ακροδεξιό σχηματισμό της Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο, 13,2%) και την αριστερά που ήταν διαιρεμένη ανάμεσα σε διαφορετικά ρεύματα.

Οι αλλαγές που έρχονται

Στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, από αυτό το καλοκαίρι, τα νομοσχέδια θα αρχίσουν να διαδέχονται το ένα το άλλο: ο νόμος για ηθική στην πολιτική, ο νέος αντιτρομοκρατικός με σκοπό την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθώς και εκείνος που θα δίνει στην εκτελεστική εξουσία το πράσινο φως για την αλλαγή του κώδικα εργασιακών σχέσεων με διατάγματα. Θα ακολουθήσουν, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2018, δημοσιονομικά μέτρα, αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, στις συντάξεις και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ