ΚΟΣΜΟΣ

Ο εμίρης του Ντουμπάι προσπαθεί να πείσει το Κατάρ να συμμορφωθεί μέσω ποίησης

Ο εμίρης του Ντουμπάι προσπαθεί να πείσει το Κατάρ να συμμορφωθεί μέσω ποίησης
Ο εμίρης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ράσιντ αλ Μάκτουμ REUTERS

Ο εμίρης του Ντουμπάι επέλεξε την ποίηση για να ζητήσει από το Κατάρ να συμμορφωθεί με τα αιτήματα των γειτονικών του αραβικών χωρών του Κόλπου, οι οποίες απειλούν, αν δεν αλλάξει πολιτική, να το απομονώσουν περαιτέρω.

Γνωστός ποιητής, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ράσιντ αλ Μάκτουμ ανήρτησε στο Διαδίκτυο μια ωδή αφιερωμένη στο Κατάρ με τίτλο: «Η ξεκάθαρη οδός».

Σε αυτό το ποίημα καλεί τη Ντόχα να παραμείνει στους κόλπους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι έξι πετρελαιοπαραγωγές αραβικές χώρες, οι οποίες, σύμφωνα με τον σεΐχη Μοχάμεντ, συνδέονται μέσω «του αίματος», «της γης» και «της θρησκείας», όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

«Το Κατάρ στρέφεται προς το εξωτερικό, το εγγύς και αδύναμο», καταγγέλλει ο σεΐχης Μοχάμεντ, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ντόχα με το Ιράν, μεγάλο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.

«Πλέον έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε, να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο, μακριά από κάθε μίσος και μνησικακία», πρόσθεσε ο εμίρης του Ντουμπάι, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ποίημά του, το οποίο ανήρτησε στο Instagram, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 80.000 likes.

Η περιοχή του Κόλπου έχει βυθιστεί εδώ και τρεις εβδομάδες σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κρίση, αφού το Ριάντ και οι σύμμαχοί του διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα προτού της επιδώσουν στις 22 Ιουνίου έναν κατάλογο με 13 αιτήματα με τα οποία πρέπει να συμμορφωθεί σε διάστημα 10 ημερών.

Ο πρεσβευτής των εμιράτων στη Ρωσία, ο Όμαρ Γόμπας, προειδοποίησε ότι το Κατάρ κινδυνεύει να του επιβληθούν νέες κυρώσεις, αν δεν συμμορφωθεί στα αιτήματα των γειτόνων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ